Publication:
Ardahan İli Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Ardahan ili ve ilçelerinde yaşayanların su ürünleri tüketim alışkanlıklarınıbelirlemektir. 2014-2015 yılları arasında gerçekleştirilen çalışma, su ürünleri tüketim alışkanlıklarınıölçmek amacıyla hazırlanmış anket formu kullanılarak tüketicilerle yüz yüze gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın materyalini 302 kişiden yüz yüze anket yöntemi ile toplanan veriler oluşturmaktadır.Çalışma sonucuna göre demografik veriler incelendiğinde; katılımcıların %73,84’ünün Ardahan’ınyerlisi ve %26,15’inin göçmen olduğu yine katılımcıların %38,08’i kadın, %61,92’sinin erkekolduğu, yaş ortalamasının 32,50, ortalama aylık gelirlerinin ise 1862,80 TL olduğu görülmüştür.Araştırma bulgularına göre, kişi başına düşen yıllık balık tüketimi 39 kg, kişi başına düşen aylıkbalık tüketimi ise 3,25 kg dır. Tatlı su balıklarından en çok tercih edilen tür alabalık (%75,22) iken,deniz balıklarında hamsi olduğu (%48,57) görülmüştür. Katılımcıların %21,98’i balıketi, %18,73’ütavuk eti, %17,62’si dana eti, %13,52’si kaz eti, %13,34’ü koyun eti, %6,67’si keçi eti, %4,19’uhindi eti tüketirken, sadece %1,71’i ise midye, karides gibi su canlılarını tercih etmektedirler. Balığıntercih edilmesinin nedenlerinin başında %45,03 ile sağlıklı olması gelmektedir. Tüketicilerin%76,49’unun balık dışında su ürünleri tüketmediği saptanmıştır. Diğer su ürünlerinden en çoktüketilen %11,92 ile midyedir. Sonuç olarak Ardahan’ın, denize kıyısının olmaması ve halkınınsosyo-ekonomik düzeyinin yüksek olmamasına rağmen, balıketi tüketiminin fazla olduğubelirlenmiştir. Geçim kaynağı olarak büyükbaş hayvancılıkla uğraşan bölge halkı su ürünleritüketmeyi tercih etmektedir. Ardahan bu yönü ile Türkiye’ye örnek olabilecek düzeydedir.
The aim of this study is to determine the consumption habits of aquatic products in Ardahan province_x000D_ and its districts. The study carried out between 2014 and 2015 was prepared face to face with the_x000D_ consumers by using a questionnaire prepared to measure the consumption habits of aquatic products._x000D_ The research material consisted of data collected from 302 people by face to face survey method._x000D_ When the demographic data were analysed according to the results of the study; 73.84% of the_x000D_ respondents were native to Ardahan and 26.15% were immigrants, 38.08% were female, 61.92%_x000D_ were male, the average age was 32.50 and the average monthly income was 1862.80 TL. According_x000D_ to the findings of the study, per capita annual fish consumption is 39 kg and per capita monthly fish_x000D_ consumption is 3.25 kg. The most preferred species of freshwater fish was trout (75.22%), while_x000D_ anchovy was found in marine fish (48.57%). While 21.98% of the participants consume fish, 18.73%_x000D_ chicken, 17.62% veal, 13.52% goose, 13.34% sheep, 6.67% goat meat and 4.19% turkey meat, only_x000D_ 1.71% prefer aquatic species such as mussels and shrimps. The important reason why fish is_x000D_ preferred is being healthy with 45.03%. The other most consumed aquatic products is mussel with_x000D_ 11.92%. It was determined that 76.49% of the consumers did not consume aquatic products other_x000D_ than fish. As a result, it is determined that although there is no coastline of Ardahan and the socioeconomic level of the people is not high, the consumption of fish is high. The people of the region_x000D_ who deal with cattle as a source of livelihood prefer to consume aquatic products. In this respect,_x000D_ Ardahan is at the level that can be an example to Turkey.

Description

Keywords

Citation

Collections