Person:
KALAFATOĞLU, YAPRAK

Loading...
Profile Picture

Email Address

Birth Date

Research Projects

Organizational Units

Job Title

Last Name

KALAFATOĞLU

First Name

YAPRAK

Name

Search Results

Now showing 1 - 10 of 10
  • Publication
    Individual and organizational antecedents of trait mindfulness
    (ROUTLEDGE JOURNALS, TAYLOR & FRANCIS LTD, 2019) TURGUT, TÜLAY; Kalafatoglu, Yaprak; Turgut, Tulay
    Previous research on the antecedents of mindfulness is scarce. This study examines the individual and contextual antecedents, specifically ethical climate and goal orientation, of trait mindfulness. Data for this study came from 302 white-collar employees working in Istanbul who completed cross-sectional questionnaires on ethical climate, goal orientation, and mindfulness. First, it was found that caring climate, which refers to organizations that consider the wellness of its workforce, positively predicted employees' trait mindfulness. Second, goal orientation was significantly associated with trait mindfulness. Mastery and performance-approach orientations both predicted positively to trait mindfulness with mastery orientation the strongest predictor. In contrast, a performance-avoidance orientation predicted negatively to trait mindfulness. As a caring climate predicts to employees' mindfulness, it is recommended that organizations create a workplace where employees perceive themselves as family members, with an emphasis on teamwork, participation, and intrinsic motivation.
  • Publication
    The effects of self-efficacy and optimism on perceived employability
    (2023-06-14) KALAFATOĞLU, YAPRAK; KALAFATOĞLU Y.
  • PublicationOpen Access
    Kadın yöneticilerin karşılaştıkları fırsatlar ve engeller: Nitel bir çalışma
    (2022-01-01) KALAFATOĞLU, YAPRAK; TORUN, AYŞE ALEV; KALAFATOĞLU Y., TORUN A. A.
    Dünya genelinde kadınlar işgücüne katılım ve yönetici pozisyonunda temsil açısından erkeklerden daha dezavantajlı konumdadır. Nüfusunun yarısına ekonomik, sosyal ve siyasal hakları tam anlamıyla sunamayan toplumların nasıl gelişeceği şüphelidir. Pek çok ülkede olduğu gibi, Türkiye’de de kadın yöneticilerin sayısı erkeklere oranla daha azdır. Bu nedenle, kadınların yönetici olmalarını engelleyen unsurların tespit edilmesi ve bu engelleri ortadan kaldıracak politikaların oluşturulması önem taşımaktadır. Böylece yönetim kademesinde cinsiyet eşitliği sağlanabilir. Bu araştırmada, kolayda örneklem ile ulaşılan 22 kadın yöneticiye kariyer hikâyeleri ve yöneticiliğe giden süreçteki deneyimleri yarı yapılandırılmış mülakatlar aracılığıyla sorulmuştur. Bulgular betimsel analiz yöntemi ile yorumlanmıştır. Yönetici olmaya giden yolda katılımcıların özveriyle çalışmak ve kendini geliştirmeye önem vermek gibi benzer özellikleri vurguladığı görülmüştür. Ayrıca, üstlerden destek almak, kurumun sağladığı imkânlar gibi yönetici olmayı kolaylaştıran unsurlar olduğu ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, iş-aile çatışması, erkeklerden kaynaklanan baskılar gibi kadınlar için yönetici olmayı zorlaştırıcı çeşitli unsurlar da tespit edilmiştir. Katılımcıların işyerinde cinsiyet eşitliğine ilişkin farklı görüşlere sahip oldukları anlaşılmıştır. Bulgular, toplumsal cinsiyet çerçevesinde tartışılmıştır. Kadınların yönetici olma sürecini analiz eden nitel araştırmaların, yönetici olma yolunda karşılaşılan zorlukları ve kolaylıkları belirlemek açısından zengin bir veri kaynağı oluşturacağı düşünülmektedir. Bu tip araştırmaların kariyer hedefi olan genç kadınlara bir yol haritası sunması ve toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarına katkıda bulunması umulmaktadır.
  • PublicationOpen Access
    Kalıp yargıların girişimcilik niyetine etkisi
    (2020-04-17) KALAFATOĞLU, YAPRAK; Yaprak KALAFATOĞLU
    Bu çalışmada, kalıp yargıların, cinsiyetin ve yakın çevredeki kadın girişimcilerin, öğrencilerin girişimcilik niyetlerine etkisi incelenmiş ve girişimcilikte önemli bulunan özellikler araştırılmıştır. Çalışmaya, kolayda örneklem yoluyla ulaşılan 123 üniversite öğrencisi katılmıştır. Anket, girişimciliği tanımlarken kullanılan özellikler, kalıp yargı müdahalesi, girişimcilik niyeti ölçeği ve demografik bilgi bölümünden oluşmaktadır. Değişkenler arası ilişkiler t-testi, çift yönlü varyans analizi ve Mann Whitney U testi ile ölçülmüştür. Bulgular, kalıp yargıların sıfırlandığı koşulda, girişimcilik niyetinin kadın ve erkekler arasında fark oluşturmadığını göstermiştir. Erkeksi kalıp yargılar verilen kadınların ise girişimcilik niyeti tahmin edilenin aksine artmıştır. Bununla birlikte, girişimcilikte önemsenen özelliklerin cinsiyetler arasında farklılaştığı tespit edilmiştir. Sonuçlar toplumsal cinsiyet bağlamında tartışılmış, araştırmacılara ve uygulamacılara öneriler sunulmuştur.
  • PublicationOpen Access
    Çatişma yöneti̇m sti̇lleri̇ni̇n öncülleri̇ne yöneli̇k bi̇r araştırma: bi̇li̇nçli̇ farkındalık ve duygusal zekanın rolü
    (2022-08-01) KALAFATOĞLU, YAPRAK; KALAFATOĞLU Y.
    Aim: Mindfulness means focusing on the moment with attention and a positive attitude. It is a Buddhist concept that was secularized by Kabat-Zinn (2005) and brought to the world of science, and its effects in different areas such as psychology, business administration, health sciences, guidance, and psychological counseling were studied. Numerous studies have found that mindfulness has positive effects on an individual’s attitudes and behaviors. A less studied concept regarding the influence of mindfulness is conflict management styles. In this research, the mediating role of emotional intelligence on the relationship between trait mindfulness and cooperative conflict management styles was determined. Method: Data were collected from 193 white-collar personnel who are employed in the public and private sectors using the convenience sampling method. Findings: Trait mindfulness was related to integrating and compromising conflict management styles. The mediation analysis was conducted with SPSS Process Macro and it was found that emotional intelligence didn’t act as a mediator. Results: The integrating and compromising styles predict trait mindfulness. The theoretical contributions of the research were discussed and suggestions were given to the practitioners. Keywords: Trait Mindfulness, Emotional Intelligence, Conflict Management Styles
  • PublicationOpen Access
    İşyeri maneviyatına manevi geçiştirme kapsamında eleştirel bir yaklaşım
    (2023-08-01) KALAFATOĞLU, YAPRAK; KALAFATOĞLU Y.
    Bu çalışmanın amacı işyeri maneviyatına yönelik manevi geçiştirme kapsamında bir eleştiri sunmaktır. Manevileştirme ve psikolojik kaçınma boyutlarından oluşan manevi geçiştirme kavramı bireyin sorunlarıyla yüzleşmekten kaçarak manevi uygulamaların arkasına sığınması şeklinde tanımlanabilir. Çalışmada manevi geçiştirme sistematik literatür taraması ile analiz edilmiş, kişilik özellikleri gibi bireysel öncülleri ve olumsuz yaşam deneyimleri, kültür, aile gibi durumsal öncülleri olduğu görülmüştür. Bununla birlikte manevi geçiştirmenin bireysel, sosyal ve toplumsal sorunlarla ilişkisi tespit edilmiştir. Bağlamından koparılmış manevi uygulamaların ve bireyin diğer ihtiyaçlarını göz ardı eden bakış açısının manevi geçiştirme oluşturabileceği tahmin edilmektedir. İşyeri maneviyatını geliştirmeye yönelik uygulamaların çalışana ve örgüte fayda sağlayacak biçimde bütüncül bir yaklaşımla gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Bu çalışmanın manevi geçiştirme konusunda ilk Türkçe araştırma olması açısından literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir
  • Publication
    Girişimcilik üzerine bir film analizi: Enrico piaggio-vespa
    (2023-09-21) KALAFATOĞLU, YAPRAK; EMNİYET Ö. S., CUŞKUN K., KEKEÇ H. N., KALAFATOĞLU Y.
  • Publication
    Karar vermede algının rolü
    (Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık, 2023-01-01) KALAFATOĞLU, YAPRAK; ÖZDEMİR Y.
  • Publication
    Has covid-19 affected the female academics' perception of the glass ceiling and work-life balance
    (2022-06-09) KALAFATOĞLU, YAPRAK; KARATAŞ GÜMÜŞTAŞ, NİLGÜN; KALAFATOĞLU Y., KARATAŞ GÜMÜŞTAŞ N., Yasa B.
  • Publication
    Workplace spirituality for more sustainable organizations
    (IGI Global, 2022-01-01) KALAFATOĞLU, YAPRAK; KALAFATOĞLU Y.