Belensiye’nin Endülüs siyasî ve kültürel tarihindeki yeri - Coşkun, Zehra (My University, 2019)
Belensiye Valencia adıyla Roma döneminde İspanya’da kurulmuş bir sahil şehridir. İber Yarımadasının doğusunda bulunan şehir, Müslüman kuvvetleri tarafından 95/ 714 senesinde fethedilmiş, yaklaşık beş asır boyunca İslâm hakimiyetinde kalmıştır.Bu çalışma, Belensiye’nin Endülüs tarihindeki siyasî ve kültürel yerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Çalışma esnasında Arapça ve İspanyolca kaynaklar kullanılarak Belensiye özelinde Endülüs genel havzasına değinilmiştir. Bunun dışında şehir, İslam öncesi dönemleri, coğrafî yapısı, ilmî hayatı ve sosyo-kültürel açıdan da incelenmiştir.

Balansiya is a seaside town estabslished in Spain during the Roman period under the name of Valencia. The City conqured by Muslim forces in 95/ 714 and nearly remanied under Islamic rule for five centuries.This study aims to determine the political and cultural place of Balansiya in the history of Andalusia. During the study, the general basin of Andalusia was mentioned in relation to Balansiya by using Arabic and Spanish sources. In addition, the city was examined in terms of pre-Islamic periods, geographical structure, scientific life and socio-cultural status.
Keywords: Endülüs; History; Islam; İslam; Kültürel tarih; siyasî tarih Andalus; Tarih; Valencia