Türkiye’de gelir adaletsizliğinin önlenmesinde kamu harcamalarının rolü - Öztürk, Ahmet (My University, 2004)
Soyadı: Ahmet Öztürk letme Uluslararası İşletmecilik Prof. Dr. Gürel Konuralp Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans - Kasım 2004 Gelir Adaletsizliği, Kamu Harcamaları

TÜRKİYE'DE GELİR ADALETSİZLİĞİNİN ÖNLENMESİNDE KAMU HARCAMALARININ ROLÜ Gelir dağılımında adaletin sağlanması sorunu, son yıllarda birçok ülke için çözüm bekleyen sorunların başında gelmiştir. Türkiye'de gözlemlenen gelir dağılımındaki çarpıklık özellikle son yirmi yıllık dönemde fazlasıyla artış göstermiştir. Türkiye'de gelir adaletsizliği sorununu temel alan bu çalışmada, bu sorunun çözümüne yönelik kamu harcamaları etkisi incelenmiştir. Öncelikli olarak kamu harcamaları ve gelir adaletsizliği ile ilgili temel kavramlar ortaya konulmuştur. Ardından gelir dağılımı ve kamu harcamaları ilişkisi genel olarak incelenmiştir. Daha sonra Türkiye'de gelir adaletsizliği ve kamu harcamaları ilişkisi incelenmiş, bu aşamada kamu harcamalarının ekonomik büyüme üzerinde etkisini göstermek üzere bir Türkiye uygulaması eklenmiştir. Kamu harcamalarının gelir dağılımı üzerindeki etkisini göstermek üzere de reel ücret değişim verileri ortaya konulmuştur. Sosyal yönü olan kamu harcamalarının Türkiye'de ve diğer bazı ülkelerde ne boyutta olduğu da tablolar yardımıyla yorumlanmış, sosyal yönlü harcamaların gelir dağılımı üzerinde olumlu etkisi olabileceği ileri sürülmüştür. Name and Surname: Ahmet Öztürk Field: Business Administration Programme: International Business Supervisor: Proffessor Gürel Konuralp Degree Awarded and Date: Master - November 2004 Income Inequity in Turkey, Public Expenditures ABSRACT THE ROLE OF PUBLIC EXPENDITURES ON PREVENTING INCOME INEQUITY IN TURKEY The problem of income inequity has become very important in most of the countries recently. Income inequity in Turkey has grown up extremely in last twenty years. In this thesis, that has focused on the income inequity in Turkey, mostly the public expenditure effect has been researched for finding a solution. First of all, base concepts of public expenditure and income inequity have been explained. After explaining those concepts, income inequity and public expenditure relation has been researched generally. Income inequity and public expenditure relation in Turkey has been researched and a practice has been appended aiming to show the effect of public expenditures on growing. Changes in real wages have been displayed for showing the effects of public expenditures on income inequity. The position of social aimed public expenditures in Turkey and some other countries has been explained with the help of tables, and at the end it was said to be that social aimed public expenditures have positive effect on income distribution.
Keywords: Ekonomi; Gelir Dağılımı; Gelir ve servet dağılımı; Makro ekonomi; Maliye, Kamu