Investigation of decentralized wastewater treatment technologies: casestudy: Giresun Dereli - Ünat, İpek (My University, 2009)
MERKEZİ OLMAYAN ATIKSU ARITMA TEKNOLOJİLERİNİN İNCELENMESİ Örnek Çalışma: Giresun Dereli Atıksu arıtma sistemleri bölgenin nüfus, deşarj standardları, iklim ve coğrafik özelliklerine göre değişim gösterir. Atıksuyun oluştuğu bölgeye yakın başka bölgelerle karışmadan arıtılmasına decentralized sistemler denir. Bu sistemler, atıksuların diğer yerleşim merkezleri kanalizasyon sistemleri ile birlikte toplanıp, terfi istasyonları ile toplandığı 50.000 m3/ gün’den büyük olan merkezi sistemlerden farklılık gösterirler. Merkezi olmayan artıma sistemleri atıksuyun toplandığı bölgeye özgü çözümler üretebilir, etkisini doğrudan o bölgeye gösterebilirler. Ayrıca merkezi olmayan sistemlerin atıksu problemleri merkezi olanlara göre farklı koşullar göz önünde bulundurularak çözülmelidir. Örneğin atıksuyun toplanması, atık çamurun uzaklaştırılması gibi. Bu durumda merkezi olmayan bölgenin atıksu kriterleri, yerleşim alanının coğrafik özellikleri, en yakın merkezi bölgeye uzaklığı, iklim koşulları, kalifiye eleman durumu karar merci tarafından dikkate alınmalıdır. Bu projede merkezi olmayan atıksu arıtma tesisi alternatifleri tiplerine göre başlıklar altında toplanmış, ve yukarıda belirtilen kriterlere göre incelenmiştir. İncelemenin sonucunda oluşturulan tabloya göre çalışmaya konu olan Giresun Dereli Bölgesi’ne en uygun alternatif maliyetleri ile birlikte belirlenmiştir. Projede yer alan sistemler, septik tanklar, sızdırma çukurları, setler, yataklı filtreler, kesikli çalışan kum filtreleri, lagünler, sulak alanlar, ardışık kesikli reaktörler ve membran biyoreaktörler olarak sıralabilir. Merkezi olmayan sistemler nüfusu az yerler için planlanır. Ayrıca sistemlerin kolay işletilebilir olması, ilk yatırım ve işletme bakım maliyetlerinin düşük olması avantajları arasında yer alır.

INVESTIGATION OF DECENTRALIZED WASTEWATER TREATMENT TECHNOLOGIES Casestudy: Giresun Dereli Wastewater treatment systems depend on the population, discharge standards, climate and geographical features of the district. Decentralized systems are those where the wastewater of a district does not mix up with the ones in the neighborhood. These systems are different from centralized systems which have a flow rate more than 50.000 m3/ day. In these systems the wastewaters of a couple of neighbor districts are collected via pumping stations and then pumped to the treatment plant. Decentralized systems can come up with local solutions and focus on the area where it is limited. Besides, problems in decentralized systems are to be solved differently than those in centralized systems hence the conditions are specific and rarely to vary, e.g. collecting of the wastewater and sludge disposal. Therefore the authorities should consider the wastewater criteria, geographical features, distance to the nearest city central, qualified personnel availability, etc. In this work, decentralized wastewater treatment systems categorized under articles according to their alternative types are examined with respect to criteria given above. As a result of this examination a table is built. In accordance with this table the most appropriate solution together with its cost for Giresun – Dereli is determined. The systems mentioned in this study are septic tanks, infiltration trenches, mounds, media bed filters, single pass (intermittent sand) filters, lagoon systems, wetlands, Sequencing Batch Reactors and Membrane Bioreactors. Decentralized systems are to be planned for districts with lower population. Easy operability, low initial investment and operational costs are advantages of such systems.
Keywords: Çevre Mühendisliği