Keman eğitiminde parmaklandırmanın (duvate) ilkeleri, karşılaşılan problemler ve çözüm önerileri - Nalbantoğlu, Ertem (My University, 2002)
Bu çalışmada keman eğitiminde parmaklandırmanın ilkelerinin ortaya koyulması, parmaklandırma yaparken karşılaşılan sorunların saptanıp bu sorunlara bilimsel yaklaşımlarla çözümler bulunması amaçlanmıştır. Araştırma Türkiye'de bulunan çeşitli eğitim kurumlarını kapsamakta; keman eğitimi veren bu kurumlardaki keman öğrencileri ve keman eğitmenlerinin konu hakkındaki görüşlerini açığa çıkarmaya çalışmaktadır. Sanat eğitiminde önemli bir yer tutan çalgı eğitimi alanında genelde tüm yaylı çalgıların ortak sorunu olan çalınacak eser ve etütlerin parmaklandırılması konusunu yaygın bir şekilde kullanılan keman çalgısına odaklanarak irdeleyen bu araştırmada adı geçen konu hakkındaki Türkçe ve yabancı basılı kaynaklar ve bu kaynakların keman eğitmenleri ve öğrenciler tarafından ne derece kullanıldığını belirlemek araştırma kapsamındadır. Araştırma sırasında Ankara ve İstanbul'daki üniversitelere ve özel kurumlara bağlı kütüphanelerde ve internette araştırmacı tarafından ilgili literatürün saptanması amacıyla tarama yapılmış, keman eğitiminde parmaklandırma konusuyla ilgili Türkçe kaynaklara az rastlanırken yabancı kaynakların daha fazla olduğu saptanmıştır. Keman eğitiminde parmaklandırma ile ilgili olarak keman eğitmenlerinin ve keman öğrencilerinin fikirlerini ve bilgilerini ortaya koymak amacıyla öngörülmüş olan anket ve görüşme çalışması İstanbul'daki keman eğitimi veren çeşitli eğitim kurumlarındaki ilgililere uygulanıp yorumlanmış; sonuçları araştırmanın 'Bulgular' ve 'Yorum ve Öneriler' bölümlerinde açıklanmıştır. Araştırmanın konusu alanında uzman yabancı kemancı-pedagogların çeşitli dönemlerde yazdıkları eserler araştırmacının imkanları çerçevesinde ele geçirilip incelenmiş, eserler belirli başlıklar altında karşılaştırılarak benzer ve farklı görüşler araştırma metninde belirtilmiştir. Keman eğitiminde sol el tekniğinin yol gösterici araçlarından biri olan parmaklandırma konusu bu çalışmada Leopold Mozart, Pierre Baillot, Carl Flesch, Leopold Auer gibi yabancı keman eğitmeni otoritelerin

basılmış kaynaklarından Türkçe'ye çevrilerek karşılaştırılmış, bulgular Türk keman eğitimcilerinin parmaklandırma alanında yayımlanmış çalışmalarıyla birleştirilerek toparlanmış ve yorumlanmıştır. In this thesis, it is intended to put the main principles of the fingering in violin education; to reveal the problems and find the logical solutions to these specific problems. The research includes various educational institutions which provides vioin education and tries to disclose the opinions of the violin teachers and violin students. İn the instrument education which is an important factor in art education the fingering of musical pieces and preliminary studies is the common problem of all strings. This study, focusing on the violin, tries to explore the treatises and resources about violin fingering which printed in Turkish and foreign languages. Determination of how the theorical resources about the violin fingering is used by the violin teachers and students is also in extent. The libraries in Ankara and İstanbul, also the internet was searched for the literature about violin fingering. However the treatises in Turkish were very few; foreign resources were much more found. İn order to reveal the opinions of the violin teachers and students, a questionnaire was applied to the students also an interview was carried out with the scholars. The results are presented in 'Findings' section of this study. The treatises of many foreign violinist-pedagogues which were written in different centuries were examined. Similar and different thoughts were presented in this study. The related works some foreign authorities such as Leopold Mozart, Pierre Baillot, Carl Flesch and Leopold Auer about the violin fingering were translated into Turkish by the researcher. Also the articles of Turkish violin educators about the violin fingering were added to the previous findings and analysed.
Keywords: Keman Eğitimi