TAYLOR-HELMSTADTER ÇİFT KARŞILAŞTIRMALI ESTETİK YARGI ÖLÇEĞİ (THPC) GEÇERLİLİK VE GÜVENİLİRLİK ÇALIŞMASI - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Bu çalışmanın amacı, Taylor ve Helmstadter tarafından geliştirilen Taylor-Helmstadter Çift Karşılaştırmalı Estetik Yargı Ölçeği'nin5 yaş çocukları için geçerlilik ve güvenilirlik analizlerini yapmaktır. Çalışma örneklemi, Kocaeli il merkezinden basit örnekleme modeliyle seçilmiş 5 bağımsız anaokulunda eğitim görmekte olan 5 yaş grubu 120 çocuktan oluşmuştur. Çalışma grubundaki çocukların 50'si (%40.8) kız, 70'i (%59.2) erkektir. Çocukların annelerinin eğitim düzeylerine bakıldığında 42'si (%35.0) ilköğretim, 29'u (%24.2) lise, 45'i (%37.5) lisans, 4'ünün (%3.3) lisansüstü düzeyde olduğu, çocukların babalarının eğitim düzeylerinin ise 23'ü (%19.2) ilköğretim, 45'i (%37.5) lise, 48'i (%40.0) lisans, 4'ünün (%3.3) lisansüstü düzeyde olduğu görülmektedir. Araştırmada, kapsam geçerliği için Lawshe tekniği kullanılmıştır. Ölçeğe ait uzman görüşü alınan 16 maddeden, KGO değeri 0.56'in altında olan madde olmadığından dolayı ölçekten madde çıkarımı yapılmamıştır. Ölçeğin kapsam geçerlilik indeksi 0.86 bulunmuştur. Ölçek için Cronbach Alpha güvenilirlik katsayısı, 0.66 olarak bulunmuştur. Araştırmanın sonuçlara göre Taylor-Helmstadter Çift Karşılaştırmalı Estetik Yargı Ölçeği'nin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu söylenebilir. Ayrıca ülkemizde sanata verilen değerin artması ve sanatsal etkinliklere doğrudan katılım için erken çocukluk döneminden itibaren estetik ile ilgili çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaç doğrultusunda; araştırmacıların bir araya gelerek Türk çocukları için estetik yargı ile ilgili bir ölçek geliştirilmesi gerekse yurtdışında geliştirilen ölçeklerin Türkçe'ye uyarlanması çalışmalarının estetik çalışmalarının artmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir

The aim of this study was to analyze the validity and reliability of Taylor-Helmstadter Pair Comparison Scale of Aesthetic Judgement developed by Taylor and Helmstadter for 5 years. The sample consisted of 5 year age group 120 children going to 5 independent kindergantens in Kocaeli city center that are selected by the random sampling model. 50 of the children in the study group (40.8%) were girl and 70 (59.2%) were boy. When the education levels of the children's mothers are examined; 42 (%35.0) of them is primary school graduate, 29 (%24.2) of them is high school graduate, 45 (%37.5) of them is bachelor's degree, 4 (% 3.3) of them is post graduated. The father of 23 children (%19.2) of them is primary school graduate, 45 (%37.5) of them is high school graduate, 48 (%40.0) of them is bachelor's degree, 4 (% 3.3) of them is post graduated. Lawshe technique was used for the content validity in the study. Expert opinion was obtained for 16 items of scale, due to KGO value is not below 0.56, no item can be removed from scale. According to the results of this technique, the content validity index was 0.86. The reliability study of the scale found Cronbach Alpha internal consistency coefficient 0.66. As a result of this study, it was determined that Taylor-Helmstadter Pair Comparison Scale of Aesthetic Judgement can be accepted as a valid and reliable tool. In Turkey, aesthetic works are needed from early childhood to increase the value given to art, and the participation in artistic activities is related to this. In the direction of this needs, researchers need to come together to develop a scale related to aesthetic judgment for Turkish children. Adaptation of the scales to Turkish is expected to contribute to the improvement of their aesthetic work
THE VALIDITY AND RELIABILITY STUDY OF TAYLORHELMSTADTER PAIR COMPARISON SCALE OF AESTHETIC JUDGEMENT FOR 5 YEARS OLD