Analysis of relations between the southern caucasus states, Turkey, EU - Tanboğa, İhsan Murat (My University, 2010)
Güney Kafkasya Ülkeleri,,Türkiye ve Avrupa Birliği İlişkilerinin Analizi adını taşıyan bu tez sizlere konumuzun merkezindeki aktörlerin birbirleriyle olan ilişkilerinin boyutları hakkında siyasi, ekonomik, tarihsel ve sosyo-kültürel referanslar vererek, detaylı bir bakış açısı sunacaktır. Sovyetler sonrası bağımsızlığına kavuşan yeni ülkelerin ortaya çıkması, küresel ve bölgesel güçler için aynı anda hem yeni fırsatlar, hem de yeni problemler ortaya çıkarmıştır. Küçük sayılabilecek bir alana sahip olmasına rağmen, Güney Kafkasya önemli bir jeostratejik bölge olarak ortaya çıkmaktadır. Avrupa, Orta Asya, Anadolu ve Orta Doğu'nun yol ayrımlarının ortasında yer almakta olan bölgede Kafkas dağları doğal bir sınır çizmekte ve bölge önemli derecede enerji kaynaklarını barındırmaktadır. Güney Kafkasya'nın bu jeostratejik konumu bölgesel etnik yapının karmaşık olmasına ve birbirinden farklı kimliklerin oluşmasına yol açmıştır. Bununla birlikte, Sovyetler sonrasındaki yaklaşık yirmi senelik zaman sürecinde bölgesel işbirliği gerçekleşemediğinden tam olarak istikrar sağlanamamıştır. Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan bölgesel ülkeleri oluşturmalarına rağmen, çeşitli etnik gruplar kendi etnik kimlikleri aracılığıyla siyasi olarak aktivize olmuştur. Bunda merkezi ulus-devlet kimliklerinin yıpranması, kötü ekonomik altyapı, Sovyet döneminin idari yapılanması ve bölge dışı aktörlerin politikaları etkili olmuştur. Temel olarak çözülemeyen etnik sorunlar, eskimiş ve zayıf bir planlı ekonominin yeniden yapılanma/ reforme edilme ihtiyacı, ideolojik boşluğun getirdiği kimlik sorunsalı, doğal kaynakların getirdiği zenginliğin paylaşılması mücadeleleri ve bölgesel işbirliğinin eksiklikleri olarak ele alınabilir. Kaçınılmaz olarak, Güney Kafkasya ülkeleri sadece komşu ülkeler olan Türkiye, Rusya ve İran'ı değil, aynı zamanda bölge dışı ülkeler olan ABD ve kendine özgü bir oluşum olan Avrupa Birliği'nin çıkarlarını da etkilemiştir. Sonuç olarak, içiçe girmiş ilişkilerin ve problemlerin olduğu bir tablo önümüzde durmaktadır. Bu çalışma Türkiye, Avrupa Birliği ve Güney Kafkasya ülkelerinin birbirleriyle olan ilişkilerinin siyasi, ekonomik, kültürel ve tarihi boyutlarına ışık tutacaktır. Bu bağlamda, bu aktörlerin politikalarının birbirleriyle olan ilişkilerini ne derecede etkilediği sorusuna bir yanıt aranacaktır.

This thesis titled as Analysis of Relations Between the Southern Caucasus States, Turkey, EU provides a detailed perspective on the dimension of relations between the parties with significant political, economic, historical and socio-cultural references. Emergence of newly independent states from the Soviet Union has simultaneously created new opportunities and challenges for the global and regional powers around the world. Despite her relatively small size, Southern Caucasus stands as one of the most important geostrategic regions because of being located on the crossroads between Europe, Central Asia, Anatolia and the Middle East, demarcated with natural boundaries drawn by Caucasus mountains and absorbing significant energy reserves. This geostrategic location of the Southern Caucasus also affected the regional mixed ethnic make-up and retaining of specific diverse identities in the region. Nevertheless, the twenty year old history of the post-Soviet period has not shown a well-maintained stability supported by regional cooperation. Even though, Azerbaijan, Georgia and Armenia comprise the regional nation states, several sub-ethnic groups has been politically mobilized on ethnical basis due to erosion of central nation-state identities, poor economic infrastructure, legacy of Soviet-era administrative policies and affiliations with extraregional groups. Those challenges can be briefly summarized as unresolved ethnic conflicts, reforming an outdated and fragile planned economy, identity crisis arising from the ideological vacuum, struggle over the distribution of wealth through regional resources, lack of regional cooperation. It is inevitable that potential of the Southern Caucasus has not only affected the interests of neighbouring powers Turkey, Russia and Iran, but also extraregional actors like the USA and the unique entity of the EU. In this sense, we have a complex picture with interconnected relations and problems between the parties. This study will shed a light on the relations between Turkey, the EU and the Southern Caucasus states with a focus on significant political, economic, cultural and historical dimensions. In this sense, an answer is going to be sought to the question of to what extent these actors' policies influence their relations with each other.
Keywords: Avrupa Birliği; Soğuk Savaş