Türkiye'de modernleşme sürecinde kentleşme ve kültürel mirasın korunması - Boztaş, Fadime (My University, 2019)
GENEL BİLGİLERİsim Soyisim : Fadime BoztaşAna Bilim Dalı : Kamu YönetimiProgram : Siyaset ve Sosyal BilimlerTez Danışmanı : Prof. Dr. Ömer Faruk GençkayaGENEL BİLGİLERİsim Soyisim : Fadime BoztaşAna Bilim Dalı : Kamu YönetimiProgram : Siyaset ve Sosyal BilimlerTez Danışmanı : Prof. Dr. Ömer Faruk GençkayaTez Türü ve Tarihi : Doktora- 2019Anahtar Kelimeler : Modernleşme, Oryantalizm, Dünya- Sistemleri Analizi, Kentleşme, Kentsel Koruma, Koruma Mevzuatı.TÜRKİYE’DE MODERNLEŞME SÜRECİNDE KENTLEŞME VE KÜLTÜRELMİRASIN KORUNMASIÖZETTürkiye’nin kendisine özgü modernleşme serüveni içinde, Türkiye’ye özgü birkentleşme modeli gelişmiştir. Ancak kültürel miras koruma, bu özgün modelin vekentleşme uygulamalarını, sürdürülebilir bir parçası olamamıştır. Bu durum kültürelmirasın hızla yok olmasına neden olmuştur. Bu araştırmanın temel sorusu, korumanın,“neden Türkiye’nin kentleşme politikalarının ve uygulamalarının sürdürebilir bir parçasıol(a)madığıdır”. Türk toplumunun siyasal, toplumsal ve ekonomik yapısını oluşturan,aynı zamanda, Türk modernleşmesini yönlendiren ve kentleşme / koruma ilişkisinibiçimlendiren dinamikler, Türkiye’nin kendine özgü kentleşme uygulamalarını ortayaçıkaran tarihsel olgular, dünya-sistemleri analizi ve Oryantalizm yaklaşımlarıçerçevesinde irdelenmiştir.

GENERAL KNOWLEDGEName Surname : Fadime BoztaşField : Public AdministrationRelationsProgramme : Political and Social SciencesSupervisor : Prof. Dr. Ömer Faruk GençkayaDegree Awarded : PhD- 2019and DateKeywords : Modernization, Orientalism, World- Systems Analysis, Urbanization, Urban Conservation, Conservation LawsURBANIZATION AND CULTURAL HERITAGE CONSERVATION IN THEPROCESS OF MODERNIZATION IN TURKEYABSTRACTA pattern of urbanization which is specific to Turkey is developed during itsunique adventure of modernization. However, conservation of cultural heritage has notbeen a sustainable part of this original model and urbanization practices. This situationhas caused the rapid destruction of cultural heritage. The basic question of this study iswhy conservation has not become a part of the sustainable urbanization policies andpractices of Turkey? The dynamics that formed political, social and economic structuresof Turkish society, that motivated the Turkish modernization process and shaped therelationship between urbanization and conservation policies on the one hand, and thehistorical facts which reveals of Turkey's peculiar urbanization practices on the otherhas been discussed within the framework of world-systems analysis and Orientalismapproaches.
Keywords: Conservation Laws; Dünya-Sistemleri Analizi; Kentleşme; Kentsel Koruma; Koruma Mevzuatı Modernization; Modernleşme; Orientalizm; Oryantalizm; Turkey; Türkiye; Urban Conservation; Urbanization; World-Systems Analysis