İşe alım sürecinde işgören temininin dijital dönüşümü üzerine bir uygulama - Başalan, Beyza (My University, 2021)
İnsan Kaynakları Yönetimi, her alanda etki yaratan dijitalleşme çağına ayak uydurabilendeğişime açık alanlardan biridir. Dijitalleşme her alanda olduğu gibi “insan” kaynakları alanında büyükdeğişimlere sebep olmuştur. Dijitalleşme çağının getirdiği yenilikler ile beraber insan kaynaklarınınentegre olması adına, dijital ayağının sürekli yenilenmekte olan teknolojik gelişmelerden etkilendiğigörülmektedir. Bu sebeple, insan kaynaklarındaki her alanın yeniden değişmesine ve dönüştürmesineneden olmaktadır. BİST 50’de faaliyette bulunan şirketlerin, insan kaynakları yönetiminin bir alt dalıolan,” işe alım” sürecinde dijitalleşme süreci ve dijital platformların kullanımı incelenmiş ve dijitalplatformlarda bulunan iş ilanlarının arka planları indirilerek, ilan sayısı incelenmiştir.Bu araştırmada, BİST 50’de faaliyette bulunan şirketlerin, web sayfaları, insan kaynaklarıpolitikaları ve dijital platformlarda yayınladıkları iş ilanları incelenmiştir. İnsan kaynakları yönetimininkapsadığı alanlara dair ve insan kaynakları yönetiminin bir alt dalı olan “işe alım” süreçlerindedijitalleşmenin ne zaman ve nasıl gerçekleştiğine dair literatür taraması yapılmıştır. BİST 50’defaaliyette bulunan şirketlerin yayımladıkları iş ilanları ele alınarak edilmiştir. Toplanan veriler, nitelaraştırma yöntemlerinden biri olan içerik analizi ile incelenerek, verilerin frekans analizleri vekarşılaştırmaları yapılarak tartışma ve sonuçlar ortaya konmuştur.

The digitalization process and the use of digital platforms in the “recruitment” process, which is a subbranch of human resources management of companies operating BIST 50, were examined and thebackgrounds of job postings on digital platforms were downloaded and the number of postings wasexamined. Human Resources Management is one of the fields open to change that can keep up with theage of digitalizastion, which has an impact in every field. Digization has caused great changes in thefield of “human resoruces”, as in every field. In order to integrate juman resources with the innovationsbrought by the age of digitalization, it is seen that the digital leg is affected by technologicaldevelopments that are constantly being renewed. Fort his reason, it causes every field in human resourcesto change transform again. In this research, web pages, human resources policies and job postingspublished on digital platforms by companies operating in BIST 50 were examined. A literatür Reviewwas conducted on the areas covered by human resources management and when and how digitalizationoccurs in the “ recruitment” processes, which is a sub-branch of human resources management. Jobpostings published by companies operating in BIST 50 have been downloaded and it has beendetermined for which workforce they have posted. The collecte data were analyzed through contentanalysis, which is one of the qualitative research methods, frequency analyzes and comparisons of thedata were made, and discussion and results were releaved
Keywords: Business; digitalization; human resources; işe alımdijitalleşmeinsan kaynakları recruitment; İşletme