Sektorale anwendungen der integrierten berichterstattung und bewertung der wertshöpfung durch interviews - Uludağ, Oktay (My University, 2022)
Yeni yüzyılın temel kavramlarının başında “sürdürülebilirlik” geliyor. Bu kavram artık sadece çevre ve doğa bağlamında ele alınmıyor. Şirketlerin gelecekte var olmaları için, faaliyet gösterdiği alanda yönetsel, sosyal ve çevresel bağlamda sürdürülebilir bir strateji kurmaları gerekiyor. 21. yüzyılda uygulanmaya başlanan entegre raporlama bu noktada şirketlerin nasıl yönetildiği, nasıl değer yarattığı ve bunun ne kadar sürdürülebilir olduğu konusunda çok şeffaf veriler sunuyor. Günümüzde ekonomik gelişmeleri yönlendiren ana etmenlerin çoğu, daha önce ekonomik döngüde değerlendirilmeyen, daha çok ekolojik ve sosyal dışsal olgulardan geliyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun 2021’de yayımlanan ve 2020’den 2030’a kadarki dönemi değerlendiren Küresel Riskler Raporu'na göre, gelecek 10 yılda gerçekleşme olasılığına göre en önemli beş riskten dördü iklim kaynaklı. Tüm bu unsurları göz önüne alınca, şirketlerin geleceğe yönelik uzun vadeli düşünce değişiklilerini yapmasının temelinde, entegre düşüncenin her adımda uygulandığı entegre raporlar yayınlamak geliyor. Bu çalışmada dünyadaki bu yeni ekonomik paradigmayı anlamak için öncelikle kavramsal açıklamalar yapıldı. Kurumsal raporlamanın gelişimi, sürdürülebilirliğin şirketler ve toplum için önemi ve entegre raporlamaya ilişkin kapsamlı açıklama ve literatür araştırmaları gerçekleştirildi. Bu araştırmalar neticesinde entegre raporlamaya ilişkin bütüncül bir bakış açısı sunuldu ve entegre raporlamanın sektörel uygulamaları ve yarattığı değerin ortaya koyulması hedeflendi. Çalışmanın takip eden uygulamalı bölümünde ise çalışma bağlamında seçilmiş olan sektör temsilcisi katılımcılar ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilerek, çalışmanın önceki bölümünde literatür araştırması ve düşünsel zemin düzleminde ortaya koyulmuş olan bilgilerin uygulamadaki karşılığı değerlendirildi ve bütüncül bir çalışmanın gerçekleştirilmesi sağlandı.

‘Sustainability’ is chief among the fundamental concepts of the new century. This concept is no longer considered merely in the context of the environment and nature. Companies must establish a sustainable strategy in the administrative, social and environmental contexts in their respective fields of activity. In this sense, integrated reporting, which began to be implemented in the 21st century, offers very transparent data on how companies are managed, how they create value, and how sustainable they are. Today, most of the main factors directing the economic developments stem from ecological and social external phenomena, previously not considered within the economic cycle. According to the Global Risks Report published by the World Economic Forum in 2021, which assesses the period from 2020 to 2030, four of the five greatest risks according to their probability in the next 10 years are climate-related. Considering all these factors, the publishing of integrated reports, in which integrated thinking is applied at each step, underlies companies’ attempts to effect long-term changes in their thinking. In this study, first of all conceptual statements were made to understand the new global economic paradigm. Comprehensive explanations and literature research relating to the development of corporate reporting, the importance of sustainability for companies and the community, and integrated reporting were made. As a result of these studies, a holistic point of view with regard to integrated reporting was presented with the aim of revealing the various implementations of integrated reporting by industry, and the value they create. In the applied section that follows, face-to-face interviews were held with participants representative of their respective industries selected within the context of the study to assess the reflection, in practice, of the knowledge offered on the plane of literature research and the intellectual plane, as a result of which a holistic study was achieved.
Keywords: Business; Corporate Reporting; Corporate Sustainability; Değer Raporlaması; Entegre Raporlama; Financial Reporting; Finansal Raporlama; İşletme; Kurumsal Raporlama; Kurumsal Sürdürülebilirlik Integrated Reporting; Value Reporting