Küçükbaş hayvan derilerindeki haloversatil bakterilerin saptanması - Köse, Senanur (My University, 2023)
Araştırmamızda Tuzla Organize Deri Sanayi Bölgesinden alınan 10 adet küçükbaş hayvan derisi örneği kullanılmıştır. Küçükbaş hayvan derilerinde daha önce yapılan çalışmalarda bakterilerin varlığı saptanmıştır fakat bu derilerde haloversatil bakterilerin varlığı araştırılmamıştır. Haloversatil özellik gösteren bakteriler küçükbaş hayvan derilerinden izole edilerek biyokimyasal ve moleküler yöntemlerle 26 adet haloversatil bakteri izolatının Solibacillus silvestris (2 izolat), Bacillus licheniformis (2 izolat), Staphylococcus warneri (4 izolat), Bacillus sonorensis (1 izolat), Kocuria rosea (1 izolat), Oceanobacillus polygoni (1 izolat), Bacillus pumilus (2 izolat), Virgibacillus proomii (1 izolat), Staphylococcus hominis subsp. hominis (1 izolat), Bhargavaea ginsengi (1 izolat), Bacillus amyloliquefaciens (1 izolat), Bacillus cereus (1 izolat), Bacillus paralicheniformis (1 izolat), Alkalihalobacillus clausii (3 izolat), Staphylococcus nepalensis (1 izolat), Micrococcus luteus (1 izolat), Ornithinibacillus scapharcae (2 izolat) gibi 17 farklı türe ait olduğu bulunmuştur. Araştırmamızda, haloversatil bakteri izolatlarının metabolik aktivitelerini değerlendirmek için amino asit ve şeker kaynağı kullanımları incelenmiştir. Haloversatil bakterilerin ürettiği enzimlerin deriye verdiği zararı tespit etmek için elektron mikroskobu kullanılmıştır. Küçükbaş hayvan derilerindeki proteolitik ve lipolitik bakteriler derilerin kalitesini olumsuz olarak etkilemektedir ve deri endüstrisi için önemli ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu çalışmada; aktif içeriği potasyum dimetil-ditiyokarbamat (%50) olan antimikrobiyalin farklı konsantrasyonları (0.038, 0.07, 0.15, 0.3, 0.6, 1.2, 2.4, 4.9, 9.8, 19.5, 39, 78, 156, 312, 625, 1250, 2500 ve 5000 µg/ mL) Bacillus sonorensis (İzolat S2b), Bacillus pumilus (İzolat S3b), Virgibacillus proomii (İzolat S3c), Bacillus licheniformis (İzolat S4d), Bacillus cereus (İzolat S5a), Staphylococcus warneri (İzolat S9a), Alkalihalobacillus clausii (İzolat S10b), Bacillus pumilus (İzolat S10c) türlerinin üzerine disk disüzyon medotu ile uygulanarak inhibisyon çapları ölçülmüştür.

In our study, 10 samples of salted skins were obtained from the Tuzla Organized Leather Industry Zone. While previous studies have detected the presence of bacteria in skins, the existence of haloversatile bacteria has not been investigated in these hides. Bacteria exhibiting haloversatile characteristics were isolated from skins, and 26 isolates of haloversatile bacteria were determined using biochemical and molecular methods. These isolates belonged to 17 different species, including Solibacillus silvestris (2 isolates), Bacillus licheniformis (2 isolates), Staphylococcus warneri (4 isolates), Bacillus sonorensis (1 isolate), Kocuria rosea (1 isolate), Oceanobacillus polygoni (1 isolate), Bacillus pumilus (2 isolates), Virgibacillus proomii (1 isolate), Staphylococcus hominis subsp. hominis (1 isolate), Bhargavaea ginsengi (1 isolate), Bacillus amyloliquefaciens (1 isolate), Bacillus cereus (1 isolate), Bacillus paralicheniformis (1 isolate), Alkalihalobacillus clausii (3 isolates), Staphylococcus nepalensis (1 isolate), Micrococcus luteus (1 isolate), Ornithinibacillus scapharcae (2 isolates). In our research, the utilization of amino acid and sugar sources by haloversatile bacteria isolates was examined to assess their metabolic activities. Electron microscopy was employed to determine the damage caused by the enzymes produced by haloversatile bacteria to the hides. Proteolytic and lipolytic bacteria in skins negatively impact the quality of hides and result in significant economic losses for the leather industry. In this study, various concentrations of an antimicrobial with the active ingredient potassium dimethyl dithiocarbamate (50%) were applied using the disk diffusion method onto Bacillus sonorensis (Isolate S2b), Bacillus pumilus (Isolate S3b), Virgibacillus proomii (Isolate S3c), Bacillus licheniformis (Isolate S4d), Bacillus cereus (Isolate S5a), Staphylococcus warneri (Isolate S9a), Alkalihalobacillus clausii (Isolate S10b), Bacillus pumilus (Isolate S10c) species. Inhibition zones were measured at concentrations of 0.038, 0.07, 0.15, 0.3, 0.6, 1.2, 2.4, 4.9, 9.8, 19.5, 39, 78, 156, 312, 625, 1250, 2500, and 5000 µg/ mL.
Detection of haloversatile bacteria small ruminant animal hides
Keywords: antimicrobial agents; antimikrobiyal ajanlar; Bacteriology; Bakteriyoloji; deri endüstrisi; endüstriyel enzimler; Haloversatil bacteria; Haloversatil bakteriler; industrial enzymes; leather industry