Talasemi majörlü adölesanlarda beden imajının benlik saygısına etkisi - Küçük, Nurcan (My University, 2007)
1.ÖZET TALASEMİ MAJÖRLÜ ADÖLESANLARIN BEDEN İMAJININ BENLİK SAYGISINA ETKİSİ Talasemi majörlü adölesanlar yaşıtlarına göre fiziksel gelişimlerindeki ve okul performanslarındaki farklılık nedeni ile düşük benlik saygısı yönünden risk grubu oluştururlar. Araştırma talasemi majörlü adölesanların beden imajının benlik saygısına etkisini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Çalışmaya, Sağlık Bakanlığı Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Sağlık Bakanlığı Bakırköy Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Hastanesinde polikliniklerinde izlemi süren 14 – 18 yaş arası talasemi majörlü olup çalışmayı kabul eden 37 adölesan alınmıştır. Veri toplama aracı olarak “Bilgi Formu”, “Vücut Algısı Ölçeği”, “Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri” kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veri SPSS (Statiscial Package for Social Sciences) paket kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz ve değerlendirmelerde sıklık dağılımları, merkezi ve yaygınlık ölçüleri bağımsız gruplarda t, tek yönlü varyans analizi ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi olarak ise 0,05 alınmıştır. Çalışmada kullanılan ölçeklerin Cronbach’s alpha katsayıları Vücut Algısı Ölçeği (VAÖ) için 0.93 , Benlik Saygısı Ölçeği (BSÖ) için 0.71 olarak bulunmuştur. Araştırma grubundaki talasemili adölesanların %51,4’ünü erkek, %48,6’sını kız çocuklar oluşturmaktadır. Yaş ortalaması 15,5+1,7’tür. Kilo ortalamaları 40,86±8,92 ve boy ortalamaları 147,06±12,44’dür. %51,4’ünün kilo, %56,8’inin ise boy persentil eğrisinin <3 olduğu saptanmıştır. Adölesanların puan ortalamaları VAÖ 3,80±0,62 , BSÖ 68,73±15,89 , talasemi konusundaki bilgi 61,35±19,31 olarak saptanmıştır. Adölesanların cinsiyet ve yaşlarına göre VAÖ ve BSÖ puan ortalaması karşılaştırıldığında arada istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Adölesanların VAÖ ile BSÖ puanı pozitif yönde istatistiksel anlamlılığı olan zayıf bir ilişki göstermiştir (p<0,05). Sonuç olarak; talasemi majörlü adölesanların benlik saygısı puanları yaş ve cinsiyet gibi faktörlerden etkilenmemekle birlikte, kilo, boy, okul devamsızlığı gibi kronik hastalığı ile ilişkili değişkenlerden etkilenmiştir. 2.

THE INFLUENCE OF BODY IMAGE ON THE SELF ESTEEM IN THE ADOLESCENTS WITH THALASSEMIA MAJOR The objective of this study was to determine the effects of body image on the self esteem in the adolescents with Thalassemia Major. The study was performed with 37 adolescents in total aged between 14-18, had Thalassemia Major ,accepted to be involved in this study, and was followed-up in the clinics of “Okmeydanı Training and Research Hospital” under the Ministry of Health and “Infantile Diseases Training Hospital” under the Ministry of Health. “Data Form”, “ Body Cathexis Scale” and “Coopersmith Self Esteem Inventory” was used as data collection tools. Data collected at the end of the research was analyzed by using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) package software. Frequency distribution, central and spread measures, unilateral variance analysis for the independent groups and Pearson correlation test was used for analysis and evaluation works. 0,93 was Cronbach’s alpha coefficient of Body Cathexis Scale, 0,71 was Cronbach’s alpha coefficient of Coopersmith Self Esteem Inventory in the study. There was no statistical remarkable difference noted when the average value of body cathexis is compared with the average value of Coopersmith self esteem scale in accordance with the ages and the genders of the adolescents (p>0,05). Coppersmith self esteem and the body cathexis of the adolescents shown a weak relation in between that has a positive statistical significance (p<0,05). Finally; self esteem values of the adolescents with Thalassemia Major was affected by the variables such as weight, height, school attendance that are related to adolescent’s chronic disease although they are not affected by the ages and the genders of the adolescents.
Keywords: Beden İmajı; Benlik Saygısı; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Tıp