Sanat pratiği olarak yürüme eylemi ve haritalama - Çavuşoğlu, Nurcihan (My University, 2024)
İnsan doğası gereği bir arayış içerisinde ve hareket etme eğilimindedir. Bunun için gerekli olan ise adım atmak ve her adımın tekrarlanması yürümeyi meydana getirir. Yürüme, sadece vücudun bir uzvu olan ayaklar ile değil tüm organları ile zihnin iş birliği sonucu meydana gelmektedir. Tüm bu organlar dahil ve algılar açıkken gerçekleştirilen yürüme artık basit bir hareket olmaktan çıkar, bulunduğu çevreyi en iyi şekilde deneyimlemeyi amaçlayan bir süreç halini alır. Bu deneyimler sonucu zihin eve döndüğünde kendi içerisinde topladığı verilerle soyut bir harita oluşturur. Bunu görünür kılmak ise ayakların aksine ellerin iş birliği ile gerçekleşir. Psikocoğrafya, bugüne dek çoğunlukla kent araştırmacıları tarafından kenti incelemek ve deneyimlemek amacıyla ele alınmıştır. Bu çalışmada ise psikocoğrafya, sanat pratiği bağlamında, çevre ve insan ilişkisi incelenerek yardımcı kavramlar ile sorgulanmıştır. Örnek gösterilen sanatçılar ve eserleri ile gerçekleştirilen deneyim üzerinden inceleme yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, yürüme eylemi, psikocoğrafya, derive ve haritalama kavramlarının aslında yaşamın birer parçası olduğunu ve sanat üretimlerinde sıklıkla kullanıldığını göstermektir.

Human nature is inherently inclined towards exploration and movement. The necessary component for this is taking steps, and the repetition of each step forms walking. Walking doesn't just involve a single body part like feet; it involves the collaboration of all organs with the mind. Walking, conducted with all organs engaged and senses open, transcends being a mere physical act; it becomes a process aimed at experiencing the surrounding environment to the fullest. As a result of these experiences, the mind, upon returning home, creates an abstract map with the data it has gathered. Unlike the feet, which are involved in the act of walking, making this map visible requires the collaboration of hands. Until now, psychogeography has mostly been approached by urban researchers to study and experience the city. However, in this study, the relationship between the environment and humans is examined more as an art practice, using auxiliary concepts for inquiry. The examination is conducted through experiences with showcased artists and their works. The aim of this study is to demonstrate that the mentioned act of walking, along with the concepts of psychogeography, dérive, and mapping, are actually integral parts of life and are frequently utilized in artistic productions.
The act of walking and mapping as an art practice
Keywords: Art painting; Arts, Modern; Derive; Derive Psychogeography; Haritalama; Mapping; Psikocoğrafya; Resim sanatı; Sanat, Modern; Walk; Yürüme