Türkiye’de yangın sigortasında risk ve fiyatlandırma : örnek uygulama ticari ve sınai rizikolarda risk analizi ve fiyatlandırma - Arslan, Tolga (My University, 2019)
İnsanların birlikte yaşayarak oluşturduğu bir risk yönetim aracı olan sigorta, özellikle kişi ve kurumların sahip oldukları maddi varlık kayıplarını azaltan bir organizasyon olarak çok eski dönemden beri sosyoekonomik hayat içinde önemli bir yere sahip olmuştur. Yangın Sigortası, ticari veya özel olarak kullanılan bir maddi varlığın yangın, yıldırım, infilak ile bunlardan kaynaklı duman, hararet, buhar gibi faktörlerin sebep olduğu fiziki zararlara karşı koruma altına alan bir sigorta çeşididir. Sigorta şirketlerinin en önemli amaçlarından bir tanesi sigortalılarına en iyi hizmetin sunulması ve bu hizmet kalitesini korurken en yüksek işletme karlarını sağlayabilmektir. Sigorta şirketlerinin yangın sigortalarında bu karlılığı sağlayabilmeleri için risk seçimi ve fiyatlandırma olgusunun iyi bir şekilde yapılması gerekmektedir. İlgili karlılık için birincil öncelik serbest rekabetin var olduğu sigorta pazarında sigortalanabilir olan risklerin rasyonel ve doğru bir şekilde fiyatlandırma ve seçiminin yapılmış olmasıdır. Kişi ve kurumlar maddi varlık ve gelirlerini tehdit eden farklı riziko türleri ile karşı karşıya kalmaktadır. İşletmeler sigorta ile öncelikli olarak maddi varlıklarını sigortalanabilir risklere karşı korumaktadır. Risklerin gerçekleşmesi durumunda meydana gelen zararın şiddetine bağlı olarak işletmelerin eski durumuna geleceği süreçte müşteri ile sürdürülebilir ilişkilerinin zarar görmemesi için yaşanacak zarar şiddetinin minimize edecek bir takım risklere karşı sigorta dışında gerekli koruma önlemlerini alarak risklerini yönetmeleri gerekmektedir. Bu çalışma da yangın sigortalarında risk ve fiyatlandırma kavramlarına yer verilerek, yangın sigortası kapsamında ticari ve sınai rizikolara karşı, sigorta şirketleri ve işletmeler için var olan riskler ve ilgili riskler için katlanmaları gereken maliyet ve kayıplar ortaya konulmuştur

Insurance, which is a risk management tool created by people living together, has been an important part of socioeconomic life since ancient times, especially as an organization that reduces the loss of tangible assets of individuals and institutions. Fire Insurance is a kind of insurance that protects against the physical damages caused by fire, lightning, explosion and smoke, heat, steam caused by a commercial or private property.One of the most important objectives of insurance companies is to provide the best service to the policyholders and to ensure the highest operating profit while maintaining this service quality. In order for insurance companies to achieve this profitability in fire insurances, risk selection and pricing should be done well. The primary priority for relevant profitability is the rational and eastern pricing and selection of risks that can be insured in the insurance market where free competition exists.Individuals and institutions face different types of risks that threaten their tangible assets and income. With insurance, businesses primarily protect their tangible assets against insurable risks. Depending on the severity of the damage occurring in the event that the risks occur, the enterprises must manage their risks by taking necessary protection measures against the risks that will minimize the severity of the damage in order to prevent the sustainable relations with the customer in the process in which they will be restored.In this study, risk and pricing concepts in fire insurances are included and the risks and losses to be incurred for the insurance companies and enterprises against the commercial and industrial risks within the scope of fire insurance and related risks have been put forward.
Keywords: Fire Insurance; Fiyatlandırma; Insurance; Insurance, Fire; Pricing; Risk; Risk Assessment; Risk Değerlendirme; Sigorta; Sigorta, Yangın; Turkey; Türkiye; Yangın Sigortası