Soğuk savaş döneminde Olimpiyat oyunları üzerinden ABD ve SSCB'nin siyasal propaganda faaliyetleri - Ölmez, Halil (My University, 2020)
ÖZETOlimpiyatların organize edilmeye başladığı günden itibaren karşılaşmış olduğu sorunlar, oyunlara başta siyasi ve iktisadi olmak üzere farklı boyutlar kazandırmıştır. Olimpiyat organizasyonunun dünya kamuoyu üzerinde sahip olduğu büyük etki, onu sportif ve barışçıl gelişmelerden öte, siyasi ve iktisadi meselelerin içerisine sürüklemiştir. Olimpiyatlar; modern dünyada ulus-devlet modelinden sonra ulusal bağımsızlığın, ekonomik gücün ve siyasi ideolojilerin önemli meşruiyet kanallarından birisi haline dönüşmüştür. Siyasallaşan olimpiyatlar, özellikle Soğuk Savaş döneminde oyunların süper güçler tarafından siyasal propaganda aracı olarak kullanılmasına sebep olmuştur. Erken Soğuk Savaş döneminde olimpiyat stratejilerini tamamiyle değiştiren ABD ve SSCB için oyunlar, sportif yarışmalardan öte siyasi bir rekabet alanı haline dönüşmüştür. Bu çalışma Soğuk Savaş dönemi ile olimpiyatları ilişkilendirerek süper güçlerin oyunları niçin siyasal propaganda aracı olarak kullandıklarını açıklamak amacıyla yapılmıştır. Tarihsel Karşılaştırmalı Analiz Yöntemi ile süper güçlerin olimpiyat politikalarında meydana gelen değişim stratejisi incelenmiş ve Politik Yapısal Yaklaşım çerçevesinde bu strateji değerlendirilmiştir. Bu dönemde bir tür siyasi emniyet süpabı vazifesi gören olimpiyatlar, ABD ve SSCB’nin çatışmalarını bir taraftan propaganda zemininde sportif alanlara kaydırmıştır. Soğuk Savaş atmosferinde idealleri törpülenen ve olimpizmden uzaklaştığı iddia edilen olimpiyatlar, aslında uluslararası alanda barışa katkı sağlamıştır.

The problems that the Olympics have faced since the day they started to be organized have brought different dimensions to the political and economic fields and especially to the Olympic Games. The great influence that the Olympic organization has upon the world has dragged it into political and economic issues rather than sporting and peaceful developments. After the nation-state model in the modern world, the Olympics have become one of the important legitimacy channels of national independence, economic power and political ideologies. Politicalized Olympics caused the games to be used as a political propaganda tool by superpowers, especially during the Cold War. For the USA and the USSR, which completely changed the strategies of the Olympic games during the early Cold War, the games have now turned into a political competition area rather than sporting competitions. This study tries to explain why the superpowers used games as a tool of political propaganda by associating the Cold War period with the Olympics. Through the Historical Comparative Analysis Method, the strategy of the superpowers' change in the Olympic policies was examined and this strategy was evaluated within the framework of the Political Structural Approach. During this period, The Olympics, which served as a kind of political safety valve, shifted the conflicts of the USA and the USSR to sports fields on the ground of propaganda. The Olympics, whose ideals were shaken off during the Cold War atmosphere and alleged to have moved away from Olympism soul, actually contributed to international peace.
Keywords: ABD; Cold War; Dünya politikası; International relations; Olimpiyat Oyunları; Olimpiyatlar; Olympic Games; Olympics; Political Propaganda; Siyasal Propaganda USA; Soğuk Savaş; SSCB; Uluslararası ilişkiler; USSR; World politics