TEKNOLOJİ YOĞUNLUĞUNA GÖRE FİNANSAL_x000D_ BAŞARISIZLIK TAHMİN MODELLERİ DEĞİŞİR Mİ? İMALAT_x000D_ SANAYİ SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA - GİRAY YAKUT, SELAY (My University, 2020)
Verimli bir üretim süreci sanayi, ticaret ve enerjide dışa bağımlılığı azaltarak ülkelerin refah seviyesiniyükseltmektedir. Bir ülkenin üretim gücü imalat sektörünün ülke ekonomisine sağladığı desteğeparalel gelişmektedir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, ekonomideki payı ağırlıkta olan tarımsektörü, ülkenin gelişmişliğine bağlı olarak ileri dönemlerde yerini üretim ekonomisine bırakmayabaşlamaktadır. Hatta ülkeler üretim bileşenlerini öncelikle daha hafif teknoloji gerektiren ürünlerleoluşturmakta, üretimin ileriki aşamalarında artan teknoloji, bilgi birikimi, yetiştirilen kalifiye işgücüyardımıyla yüksek teknolojik ürünlere kaydırmaktadırlar. Değişen ve sürekli gelişen konjonktür,ülkeleri daha nitelikli ve ‘’iyi’’ ürün üretmeye yönlendirmektedir. Bu yüzdendir ki imalat sektöründefaaliyet gösteren firmaların başarısı bir ülke için imalat sektörünün de gücü ve başarısıdır. İşletmelerinyükümlülüklerini kısa ve uzun vadede yerine getirememesi sonucunda finansal başarısızlık kavramıortaya çıkmaktadır. Finansal başarısızlık yetersiz işletme sermayesi, aşırı borçlanma gibi finansalyapıdan kaynaklanabileceği gibi; ekonomik gelişmeler, döviz kuru dalgalanmaları, sektörde yaşananrekabet durumu benzeri dışsal nedenlerden de yaşanabilmektedir. Finansal başarıyı etkileyen işletmedahilindeki etmenlerin bilinmesi işletmenin kendisi ve ilişkili olduğu çevre için önemlidir. Tüm bukavramlardan yola çıkarak bu çalışmada 2012-2015 yıllarında BİST’e kote olan imalat sanayi işletmelerinfinansal başarılarını etkileyen etmenler sektörün teknoloji yoğunluğu ve finansal oranlar bağlamında,Faktör analizi ve Lojistik Regresyon Analizi yardımıyla araştırılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilenbulgular yorumlanmıştır.

An efficient production process increases the welfare of countries by reducing dependence on industry,_x000D_ trade and energy. The production success of a country develops simultaneously with the support_x000D_ provided by the manufacturing sector to the national economy. Especially in developing countries,_x000D_ the agricultural sector, which has a significant share in the economy, starts to relocate with to the_x000D_ production economy in the future due to the development process of the country. Even, countries_x000D_ create their production components with products that require lighter technology, shifting them to_x000D_ high technology products with the help of increasing technology, knowledge, and skilled workforce._x000D_ The changing and constantly developing conjuncture leads countries to produce more qualified and_x000D_ ’good’ products. That is why the success of the companies operating in the manufacturing sector is_x000D_ the power and success of the manufacturing sector for a country. The concept of financial failure_x000D_ emerges as a result of the failure of enterprises to fulfill their obligations in the short and long term._x000D_ Financial failure can be caused by both financial structure such as insufficient working capital and_x000D_ external causes such as excessive borrowing and economic developments, exchange rate fluctuations,_x000D_ the competitive situation experienced in the sector. Knowing the factors within the company that_x000D_ affect financial success is important for the company’s itself and its environment.Considering all_x000D_ these concepts above, in this study, the factors affecting the financial success / failure of the companies_x000D_ listed on BIST in 2012-2015 were investigated by factor analysis and logistic regression analysis in the_x000D_ context of technology intensity and financial ratios of the firms. The findings of the research were_x000D_ interpreted.
DO THE FINANCIAL FAILURE FORECAST MODELS CHANGE BY TECHNOLOGY DENSITY? AN APPLICATION OF MANUFACTURING INDUSTRY SECTOR