Türkiye’de enflasyon ve enflasyon belirsizliğinin nedensellik analizi - Sekman, Yıldız (My University, 2007)
Enflasyonun ekonomik dengeleri bozucu etkilerinin yanı sıra, enflasyonun kendi içinde yarattığı enflasyon belirsizliği de önemli sorunlardan birisi olmuştur. Bu çalışmanın temel amacı; yüksek enflasyon sonucu ortaya çıkan enflasyon belirsizliğinin, enflasyonla nedensellik ilişkisini zaman serisi verilerinden yararlanarak Türkiye Ekonomisi için test etmektir. Çalışmada, enflasyon ve enflasyon belirsizliği nedensellik ilişkisi 1983:01-2007:07 dönemi ele alınarak Türkiye Ekonomisi için analiz edilmiştir. VAR modeli kullanılarak enflasyon serisi elde edilmiş ve ardından, enflasyon ve enflasyon belirsizliği arasındaki ilişki Granger Nedensellik Analizi ve Toda-Yamamoto Nedensellik Analizi yardımıyla test edilmiştir. Granger Nedensellik Analizi ile elde edilen sonuç; enflasyondan enflasyon belirsizliğine doğru tek yönlü nedensellik ilişkisine işaret etmekte yani; enflasyonun enflasyon belirsizliğini arttırdığı yönündeki Friedman-Ball hipotezi Türkiye Ekonomisi’nde desteklenmektedir. Toda-Yamamoto analizi ile elde edilen sonuç enflasyondan enflasyon belirsizliğine ve enflasyon belirsizliğinden enflasyona doğru çift yönlü nedensellik ilişkisine işaret etmekte yani; Nas-Perry ve Fountas-Ioannidis-Karanasos’un çalışması Türkiye Ekonomisi’nde desteklenmektedir.

CAUSALITY ANALYSIS OF INFLATION AND INFLATION UNCERTAINTY IN TURKEY In addition to demolishing effects of inflation for the economic balance, inflation uncertainty due to inflatiıon has became also one of the significant problems. The basic purpose of this paper is testing causality between inflation and inflation uncertainty for Turkish ecenomy by analysing the main structure of high inflation uncertainty caused by high inflation with the help of time series datas. The causality between inflation and inflation uncertainty for Turkısh Economy at the period of 1983:01-2007:07 is investigated in this paper. The inflation uncertainty data series are generated by using VAR models and then the relationship between inflation and inflation uncertainty is tested by using Granger Causality Test and Toda-Yamamoto Causality Test . Granger Causality Test indicated an unidirectional causality that is from inflation to inflation uncertainty. In other words, this results supports the Friedman-Ball hypothesis for the case of Turkish Economy. Toda-Yamamoto Causality Test refers a two-sided causality that is from inflation to inflation uncertainty and from inflation uncertainty to inflation. That is to say, this results support the Nas-Perry and Fountas-Ioannidis-Karanasos contentions about the case of Turkey.
Keywords: Enflasyon Belirsizliği; Enflasyon_Türkiye