Sigmund Freud’un psikanaliz kuramı üzerinden, anne ve çocuk iletişiminin incelenmesi “ Kevin Hakkında Konuşmalıyız “ filmi örneği - Vural, Damla (My University, 2023)
İnsanlar arasındaki ihtiyaçlardan doğan iletişim eylemini etkileyen çok fazla faktör bulunmaktadır. Bu çalışma, iletişimde psikolojinin yerini temel almaktadır. Freud, bireyin davranışlarının altında yatan nedenleri ve bu nedenlerin kişilik oluşumuna nasıl etki ettiklerini bir takım kavramlarla açıklamıştır. Bu çalışma, ilk bakıcısı anne olan bir bebeğin, annesiyle olan iletişimi ve bağ kurma sürecinin; bebeklik, çocukluk ve ilk gençlik dönemlerindeki gelişimine olan yansımasını psikoseksüel gelişim evreleri çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Bu inceleme Kevin Hakkında Konuşmalıyız filmi üzerinden örneklerle desteklenmektedir. Bu çalışma, gelişim kuramları üzerinden, gelişim psikolojisi temel alınarak anne ve çocuk ilişkisini iletişimsel boyutta derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, bu incelemeyi başarıyla gerçekleştirdiği takdirde; psikolojinin iletişim üzerindeki etkileri, birey olma sürecinde anne ve çocuk ilişkisinin sinemadaki temsili üzerine literatüre katkı sağlamayı hedeflemektedir. Aynı zamanda çalışma, anne çocuk iletişimi üzerine farkındalık yaratmayı hedeflemektedir. Araştırmada literatür taraması, kavramların açıklaması, kullanılan kuramların içerikleri ve film üzerinden kuramların destekleyici örneklendirmesi bulunmaktadır. Çalışma, gelişim ve bağlanma kuramlarını iletişimsel perspektifte değerlendirerek, daha önce bu bağlamda bilimsel olarak çalışılmamış bir film üzerinden örnekler göstererek sunması sebebiyle özgün bir değer kazanmaktadır.

There are many factors that affect the act of communication arising from these needs among people. This study is based on the place of psychology in communication. Freud explains the underlying causes of the individual's behavior and how these reasons affect the formation of personality with a number of concepts. This study examines the communication and bonding process of a baby whose first caregiver is a mother; aims to examine its reflection on the development of infancy, childhood and early youth within the framework of psychosexual developmental stages. This review is supported by examples from the movie We Need to Talk About Kevin. This study aims to analyze the mother-child relationship in a communicative dimension, based on developmental psychology through developmental theories. If the study successfully carries out this examination; It aims to contribute to the literature on the effects of psychology on communication and the representation of the mother-child relationship in the process of becoming an individual. At the same time, the study aims to raise awareness on mother-child communication. In the research, there is a comprehensive literature review, the contents of the theories used and supporting exemplification of the theories through the film. The study gains a unique value as it evaluates the development and attachment theories from a communicative perspective and presents it with an example through a film that has not been scientifically studied in this context before.
Sigmund Freud's examination of mother and child communication through the theory of psychoanalytic development the example of the movıe We Should Talk About Kevin
Keywords: Annelik ve çocuk; Communication; Developmental psychology; Freud, Sigmund, 1856-1939; Freud, Sigmund, 1856-1939. Kevin Hakkında Konuşmalıyız; Gelişim psikolojisi; İletişim; Kevin Hakkında Konuşmalıyız Stages of Psychosexual Development; Motherhood and child; Psikoloji; Psikoseksüel Gelişim Evreleri; Psychology; We Need to Talk About Kevin