Düşük ayak hastalığına yönelik elektrik stimulatörü geliştirilmesi - Alınbay, Mehmet (My University, 2013)
Düşük ayak hastalığının elektrik stimulasyonu ile tedavisi yaklaşık 50 yıldır kullanılmaktadır. Düşük ayak stimulatörleri kaybedilmiş olan motor fonksiyonları ve yürümeyi geliştirmek için kullanılmaktadır. Yakın zamanda gelişen teknoloji ile stimulatörler ticarileşmiştir. Bu çalışmada, perenoal siniri elektrik stimulasyonu ile uyararak dorsifleksiyon hareketinin sağlanması amaçlanmıştır. Çalışmanın uygulama kısmında pil ile beslenen taşınabilir elektronik devre tasarlanmıştır. Temel olarak, elektronik devre bir sensör, bir mikroişlemci ve güç katından oluşmaktadır. Sensörden alınan bilgiler ile bacak konum ve açı bilgisi bulunmakta ve yürüyüş paternine uygun olarak perenoal siniri stimule ederek dorsefleksiyonu sağlamaktadır. Ayrıca bir bilgisayar yardımı ile devrenin stimulasyon parametreleri ayarlanabilmektedir. Tasarlanan düşük ayak stimulatörü ile yapılan uygulamalar hastalar üzerinde başarılı sonuçlar vermektedir. Sistem, mevcut stimulatörlerden daha hafiftir. Ayrıca sistem herhangi bir dış sensöre ihtiyaç duymadan kendi başına çalışabilir ve herhangi bir cerrahi operasyona gerek duymadan uygulanabilir.

Drop foot disease treatment with electrical stimulation is used for about 50 years. Drop foot stimulator is used to improve lost motor function and walking. Stimulator with a recently developed technology is commercialized. This study is aimed to ensure the movement of dorsiflexion stimulating the common peroneal nerve with electrical stimulation. Battery-powered portable electronic circuit used in the application part of the study. Basically, the electronic circuit is composed of a sensor, a microprocessor and power stage. With data from the sensor, microprocessor unit obtains the knowledge of location and angle of the leg, evaluates data and provides dorsiflexion by stimulating common peroneal nerve in accordance with the walking pattern. Also stimulation parameters of the circuit can be adjusted with the help of a computer program. Applications with designed drop foot stimulator gives successful results on patients. The system is lighter than the existing stimulator. Also, the system can operate on its own without the need of any external sensor and can be applied without requiring any surgical operation.
Keywords: Mekatronik