Tasarım kaynaklı baskı problemlerinin çözümünde grafik tasarım eğitiminin önemi - Sönmez, Sinan (Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2011)
Tasarım halindeki bir görselin ürün haline getirilmesi birçok önemli aşamada gerçekleşmektedir. Grafik tasarım ve baskı süreci tasarımlanmış bir görselin ürün haline getirilmesinde birbiriyle doğrudan ilgili en temel süreçlerdir. İstenilen kalitede bir ürün elde edilebilmesi aşamasında grafik tasarım kadar baskı sürecinin de problemsiz bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. Baskı aşamasında karşılaşılabilecek problemler mekanik kaynaklı olabildiği gibi, tasarımdan kaynaklı problemler de olabilir. Bu problemler uygulanan baskı sisteminin türüne (ofset, flekso, serigrafi, gravür baskı, dijital) göre de çeşitlenebilmektedir. Mekanik problemlerin çeşitli operatör müdahaleleri ile ortadan kaldırılması mümkün olabilmekteyken, tasarım temelli problemleri baskı aşamasında ortadan kaldırılabilmesi çok zor veya imkansızdır. Bu problemler başta grafik tasarım işletmelerine ve dolaylı yollardan ülke ekonomisine büyük zararlar verebilmektedir. Bu problemlerin yaşanmaması veya ortadan kaldırılmasında kabul edilebilir yeterlikte teknik bilgi, beceri ve türkçe kaynağa sahip olunmalıdır. Anılan bu ihtiyacın çok büyük oranda giderilmesi eğitim kurumlarının faaliyetleri ile karşılanabilir. Bu sebepten dolayı da grafik eğitimi veren kurumlarda, tasarım eğitimi verilirken baskı aşamasında karşılaşılabilecek grafik temelli problemler hakkında ve bu problemlerin nasıl ortadan kaldırabilmesi konusundaki temel bilgilere eğitim programlarında yer vermeleri gerekmektedir. Yapılan çalışmada, baskı aşamasındaki karşılaşılabilecek grafik temelli problemlere ve bunların tasarım aşamasında nasıl ortadan kaldırılacağına yer verilmiştir. Bu problemler ve çözüm yöntemleri anlatılırken görsellerden yararlanılmıştır.
Keywords: Grafik, Eğitim, Baskı, Tasarım Problemleri