“Dolaysız vergilerin AB’ye ve Türkiye’de uyumlaştırılması ve seçilmiş ülkeler nezdinde karşılaştırılması” - Baykul, Aylin (My University, 2008)
‘‘ DOLAYSIZ VERGİLERİN AB’DE VE TÜRKİYE’DE UYUMLAŞTIRILMASI VE SEÇİLMİŞ ÜLKELER NEZDİNDE KARŞILAŞTIRILMASI’’ Avrupa Birliği’nin amaçlarından biri olan tek pazarın gerçekleşmesi için vergi uyumlaştırılması gereklidir. Son yıllarda katılan üyelerle birlikte Avrupa Birliği’nin vergi uyumlaştırması daha da zorlaşmıştır. Her üye devletin farklı vergi yapısı bulunmaktadır. Bu çalışmada Avrupa Birliği’ndeki ve Türkiye’deki dolaysız vergiler kısa ve

bir biçimde anlatılmış ve üye ülkelerdeki dolaysız vergi çalışmaları incelenmiştir. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmeye çalıştığı şu dönemlerde en çok tartışılacak konulardan biri de vergi uyumlaştırılmasıdır. Diğer Avrupa Birliği üyeleri gibi milli egemenliğini kaybetmek istemeyen Türkiye’de de çalışmalar yavaş ilerlemektedir. Türkiye’nin mevzuatının uyumlaştırılması için yapmış olduğu çalışmalar; Avrupa Birliği ile ilişkilerine yön veren çalışmalar, antlaşmalar göz önüne alınarak incelenmiştir. Türkiye’deki vergi uygulamalarının yanında Osmanlı İmparatorluğu’nun vergi yapısıyla ilgili bilgiler bulunmaktadır. Ayrıca Ulusal Programdaki, İlerleme Raporlarındaki, Orta Vadeli Program’daki ve Bütçe’deki dolaysız vergiler ile ilgili noktalarda yer almaktadır. Roma Antlaşmasındaki hükümlere ve direktiflerin üzerinde durularak uyumlaştırılmanın aslında yakınlaştırma anlamına geldiği konusunda kısaca bilgiler verilmiştir. Son olarak da Avrupa Birliği’ne ve Türkiye’ye yön veren bu konu ile ilgili hazırlanmış direktiflere yer verilmiştir. ABSTRACT ‘‘THE HARMONISATION OF THE DIRECT TAXES IN EU AND TURKEY AND COMPARISON BY THE CHOSEN COUNTRIES’’ The harmonisation of taxation is essential to realize the single market which is one of the aims of EU. In the recent years EU’s harmonisation of taxation has become more difficult with the members that have participated last. Each of the member state has its own taxation structure. In this work, direct taxes in EU and Turkey are expressed in short and to the point and direct taxation works in the member countries are examined. In these periods that Turkey tries to enter European Union, one of the issues to be debated most is the harmonisation of taxation. Like other European Union member countries, in Turkey too ,which does not want to lose its national sovereignty, the works proceed slowly. The works that Turkey has done to harmonize its legislation are examined by bethinking.the works that have given direction to its relation with European Union and the treaties. Besides the taxation applications in Turkey, there is information about the taxation structure of Ottoman Empire. Moreover, there are also the points about the direct taxes in the National Program, Processing Reports, Medium-Term Program and the Budget. A brief information about the subject on the harmonisation by accentuating the decrees and orders in the Treaty of Rome actually means approximation. And finally it is given place to the orders prepared about the subject that have given direction to Turkey and European Union.
Keywords: Avrupa Birliği_Vergilendirme; Hukuk; Mali Hukuk; Vergilendirme