Yapımdan yayına çocukların medyada profesyonelleşmesi : medya eğitiminde çocuklara ilişkin bir model önerisi - Rakhmatullina, Alsu (My University, 2025)
Medya eğitimi ve çocuk televizyonculuğu, çocukların eğitiminde ve kişisel gelişimlerinde önemli bir rol oynamaktadır. Çocuk televizyonculuğu, çocukların medya içeriklerini yalnızca tüketici olarak değil, aynı zamanda üretici olarak deneyimlemelerine olanak tanımaktadır. Bu araştırma, çocukların medya içeriği oluşturma ve paylaşma becerilerini geliştirmeyi amaçlamakta; aynı zamanda, çocukların medya ile etkileşimlerini anlamayı, bu etkileşimlerin sonuçlarını değerlendirmeyi ve medya üretim becerilerini teşvik etmenin yollarını araştırmaktadır. Araştırmanın temelinde, çocukların medya içeriklerini nasıl oluşturduklarını, hangi araçları ve becerileri kullandıklarını, nasıl işbirliği yaptıklarını ve bu süreçte eleştirel düşünme yeteneklerini nasıl geliştirdiklerini anlamak yer almaktadır. Bu doğrultuda, çocuk televizyonculuğu için yeni ve etkili bir model önerisi sunularak çocukların medya ile sağlıklı bir ilişki kurmalarını destekleyecek yöntemler geliştirilmiştir. Bu çalışma, ilgili etik kurullar tarafından incelenmiş ve etik onay alınmıştır.

Media education and children's broadcasting play a significant role in children's education and personal development. Children's broadcasting enables them not only to consume media content but also to actively participate in its production. This study aims to enhance children's skills in creating and sharing media content while also examining their interactions with media, evaluating the effects of these interactions, and exploring ways to encourage media production skills. At the core of this research is the effort to understand how children create media content, which tools and skills they utilize, how they collaborate, and how they develop critical thinking abilities throughout the process. In this context, a new and effective model has been proposed for children's broadcasting, offering methods to support children's healthy engagement with media. This study has been reviewed by the relevant ethics committees and has received ethical approval.
The professionalization of children’s participation in media : from production to broadcasting – a model proposal for media education for children
Keywords: Broadcasting; Children's programmes; Children's Television in Russia; Çocuk programları; Çocuk Televizyonculuğu; Media; Media Education; Medya; Medya Eğitimi; Rusya’da Çocuk Televizyonu Children's Broadcasting; Television and children; Televisions broadcasts; Televizyon ve çocuklar; Televizyon yayıncılığı; Yayıncılık