Deneyimsel pazarlama yaklaşımı ve kurumsal itibar ile ilişkisi: operatör şirketleri üzerine bir araştırma - Özdemir, Osman (My University, 2018)
Bu çalışmanın temel amacı deneyimsel pazarlama bileşenlerinin kurumsal itibar ile ilişkisinin olup olmadığını araştırmaktır. Duyusal, duygusal, bilişsel, davranışsal ve ilişkisel deneyimin kurumsal itibar bileşenleri olan duygusal çekicilik, mal ve hizmetler, vizyon ve liderlik, iş ortamı, finansal performans ve sosyal sorumluluk ile ilişkisi üzerine yoğunlaşılmıştır. Ayrıca çevre ve sosyal medyanın bu ilişkideki aracı değişken olarak etkisi incelenmiştir. Araştırmanın ilk kısmında literatürde geniş bir tarama yapılmıştır. Sonrasında ise ilgili alanda uzman olan akademisyen ve yöneticilerle görüşmeler yapılmıştır. Geçerlilik ve güvenirlikleri ile kabul görmüş ölçekler ile öntest yapılıp, gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra anket toplama aşamasına geçilmiştir. Çalışmanın kantitatif araştırma kısmında ise, yüzyüze görüşmeler ile toplam 464 kişi tarafından doldurulan anket verileri kullanılmıştır. Deneyimsel pazarlama ve kurumsal itibar arasındaki ilişkisi yapısal eşitlik modellemesi ile test edilmiştir. Buna göre deneyimsel pazarlama ve kurumsal itibar arasında yol analizi kurularak olumlu yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Çevre değişkenin bu ilişkide olumlu yönde anlamlı etkisi varken; sosyal medya değişkeninin etkisi bulunmamıştır.

The main purpose of this study is to investigate whether the experiential marketing components are related to corporate reputation. It focuses on the relationship of sensory, emotional, cognitive, behavioral and relational experiences to corporate reputation components. In addition, the mediator effects of environment and social media on this relationship has been examined. In the first part of the research, a large study was done in the literature. Afterwards, negotiations were held with academicians and managers who are experts in the field. It was pretested with validity and reliability and accepted scales. After making the necessary changes, the survey collection phase was passed. In the quantitative research part of the study, face-to-face interviews and survey data filled by 464 people were used. The relationship between experiential marketing and corporate reputation has been tested by structural equation modeling. According to this, path analysis between experiential marketing and corporate reputation was established and relations were found meaningful and positively. While there is a significant effect of the environmental variable, the effect of the social media variable was not found.
Keywords: Corporate image; Corporate Reputation; Deneyimsel Pazarlama; Kurumsal İtibar Experiential Marketing; Management; Marketing; Pazarlama; Şirket imajı; Yönetim