Sosyal güvenlik sisteminin yaşlılık ödenekleri açısından gelişimi ve yeterliliği - Bakhshaliyeva, Gunel (My University, 2019)
Yaşlılık; bireyin hayatının son döneminde karşılaştığı, çalışma gücünü kaybettiği, gelir azalmasına neden olan ve özellikle sağlık harcamalarının artışı yüzünden gider çoğalmasına yol açan sosyal bir risk olarak tanımlanmaktadır. Türkiye, sosyal güvenlik sistemi ile bu riskin meydana getirebileceği maddi giderleri karşılamak amacıyla yaşlılık sigortası adı altında bir güvenceyi sigortalı çalışanlara tanımaktadır. Ancak, sosyal güvenlik ödemelerinin önemli bir kısmını oluşturan yaşlılık aylığının, hangi yaştan itibaren ödenmesi gerektiği tartışma konusu olmuş ve yaş sınırlarında önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerin temelinde mali sıkıntıya giren sosyal güvenlik sisteminin sürdürebilirliğini sağlamak bulunmaktadır. Türkiye’de de yaş sınırları yükseltilmiş, yaşlılık aylığı hesaplama yöntemleri ve aylık bağlama oranları düşürülmüş ayrıca prim oranları yükseltilerek sosyal güvenlik sistemindeki sıkıntılar çözülmeye çalışılmıştır.Yaşlılık sigortasının ana unsuru, sigortalılara, gelirlerinin azaldığı ve giderlerinin arttığı yaşlılık döneminde yaşamlarını idame ettirebilecek şekilde bir maaş temin edebilmektir. Yaşlılık aylığına hak kazanabilmek, belirli bir sigortalılık süresi içerisinde belirli miktarda prim ödemek ve belirli bir yaşa gelmiş olmak koşullarına bağlıdır. Bu bağlamda çalışmamızda yaşlılık sigortası incelenecek ve yaşlılık sigortasından faydalanmak için gerekli olan koşulların sağlanması halinde faydalanılacak hakların yeterliliği değerlendirilecektir.

Old age is defined as a social risk that the individual faced in the last period of his / her life, lost his / her working power, caused a decrease in income and led to a multiplication of expenses due to the increase of health expenditures.Turkey provides an assurence to the insured employed under the name of old age appropriation in order to cover financial expenses that can be arised from this risk and social security system. However, the old age pension, which constitutes an important part of the social security payments, has been a matter of debate as of which age it should be paid and significant changes have been made in the age limits. The basis of these changes is to ensure the sustainability of the social security system that is in financial trouble. Age limits have been raised in Turkey too, the methods of calculation the old age pension and income replacement rates have been reduced also the problems in the social security system were tried to be solved by increasing the premium rates.The main element of the old age insurance is to provide a salary to the insureds in such a way that they can maintain their lives during their old age when their income is reduced and their expenses increase. To be entitled to an old age pension depends on the conditions to pay a certain amount of premiums within a certain insurance period and to be of a certain age. In this context, the old age insurance will be examined in our study and the adequacy of the rights to be utilized if the necessary conditions to benefit from the old age insurance are provided.
Keywords: Emeklilik; Emeklilik geliri; old age pension; Old age pensions; retirement; Retirement income; Social security; Social security beneficiaries; Sosyal Güvenlik; Sosyal güvenlikten yararlananlar; Turkey; Türkiye; Yaşlılık Aylığı; Yaşlılık aylıkları