Sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu öğrencilerinin kardiyovasküler risk faktörlerini bilme durumu - Kul, Büşra (My University, 2018)
Amaç: Bu çalışma, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) öğrencilerinin kardiyovasküler risk faktörlerini bilme durumunu belirlemek amacıyla yapıldı.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu araştırma, 2015- 2016 eğitim öğretim yılında, SHMYO’nda okuyan, 18 yaş ve üstü, iletişim sorunu bulunmayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 2401 öğrenci ile tamamlandı. Kardiyovasküler Hastalık (KVH) risk faktörleri bilgi düzeylerini belirlemek için, Kardiyovasküler Hastalıklar Risk Faktörleri Bilgi Düzeyi (KARRİF-BD) ölçeği ve 16 soruluk anket kullanıldı. Veriler ortalama, frekans, standart sapma ve student t-testi ile değerlendirildi. Bulgular: KARRİF-BD ölçeğinin puan ortalamasının 17,9±4 (kesme noktası 14), cronbach alfa değerinin 0,83 olduğu bulundu. KVH’ın özellikleri puan ortalaması 1,9±0,9; KVH’ın risk faktörleri puan ortalaması 10,1±3 ve KVH’dan korunma puan ortalaması 5,9±2’dir. Kadınların erkeklerden (p<,0001), ikinci sınıftakilerin birinci sınıftakilerden (p<,0001), çalışan öğrencilerin çalışmayanlardan (p<,0001), evlilerin bekârlardan (p=,002) ve çekirdek aile ile yaşayanların geniş aile ile yaşayanlardan (p=,007) daha bilgili olduğu bulundu. Düzenli yürüyüş yapanların, düşük tuz tüketenlerin, KVH dersi alanların ve ailesinde KVH öyküsü olanların KARRİF-BD bilgisi yüksektir (p<,0001). Sonuç: Öğrencilerin, kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri ve korunma bilgi düzeylerinin yüksek, kardiyovasküler hastalıkların özellikleri bilgi düzeyinin yetersiz olduğu bulundu.

Objectives: This study was done with the aim of determining the cardiovascular risk factors knowledge of Vocational School of Health Services (VSHS) students in Üsküdar University. Material and Method: This descriptive and cross-sectional study was completed with 2401 students who studies of VSHS in 2015-2016 academic year, who are over the age of 18, who don’t have any communication problem and who accept joining the research. Cardiovascular Disease Risk Factors Knowledge Level Scale (CARRF-KL) and the 16-item questionnaire were used in order to identify Cardiovascular Disease (CVD) risk factors knowledge level. Data were evaluated with average, frequency, standard deviation and student t-test.Results: It was found that mean score of CARRF-KL was 17,9±4 (breakpoint 14) and cronbach alpha was 0,83. Mean score of CVD characteristics was 1,9±0,9; mean score of CVD risk factors was 10,1±3 and mean score of CVD protection was 5,9±2. It was found that female than male (p<,0001), the second class than the first class (p<,0001), students who work than who do not work (p<,0001), married people than singles (p=,002) and students who have nuclear families than who have extended families (p=,007) were more informed. Students who walk regularly, who consume low-salty food, who take CVD education, who have CVD in their family have higher knowledge level about CARRF-KL (p<,0001). Conclusion: It was found that students had high knowledge level of CVD risk factors and protection from CVD, inadequate knowledge level of CVD characteristics.
Keywords: awareness; bilgi düzeyi; Cardiovascular disease; CARRF-KL; farkındalık; Hemşirelik; Hemşirelik araştırması; Kardiyovasküler hastalık; KARRİF-BD; knowledge level; Nursing; Nursing research; risk factors; risk faktörleri