Türkiye ekonomisinde ekonomik büyüme, ihracat ve exımbank kredileri arasındaki nedensellik ilişkisi: 2002-2015 - ERGÜN BÜLBÜL, Serpil; DEMİRAL, Arif (My University, 2017)
Bu çalışmada, Türkiye’nin güçlü ekonomiye geçiş programı sonrası (2002:Q1-2015:Q3) dönemindeki veriler kullanılarak ekonomik büyüme, ihracat ve Eximbank kredileri arasındaki nedensellik ilişkisi araştırılmıştır. Nedensellik süreci bağlamında öncelikle Genişletilmiş Dickey-Fuller (Augmented Dickey- Fuller – ADF) birim kök testi ile durağanlık, Johansen eş bütünleşme testi ile uzun dönemli ilişki ve sonrasında Granger testi ile de nedensellik ilişkisi araştırılmış ve etki tepki analizi yapılmıştır. Nedensellik analizi sonucuna göre, ihracat ve ekonomik büyüme arasında çift taraflı; ihracattan eximbank kredilerine tek taraflı nedensellik ilişkisi olduğu görülmüştür. Eşbütünleşme analizi sonucunda ise ihracat ve Eximbank kredileri arasında uzun dönemli ilişki tespit edilememiştir. Ayrıca etki-tepki analizi ile her bir değişkenin farklı şoklara 8 çeyrek dönem içinde nasıl tepki verdiği grafikler yardımıyla analiz edilmiştir.
Keywords: Ekonomik Büyüme; İhracat; Eximbank Kredileri; Genişletilmiş Dickey-Fuller (ADF) Testi; Nedensellik Testi; Eşbütünleşme Testi; Etki-Tepki Analizi