Farklı Ülkelerin Sosyal Bilgiler Öğretim Programlarının Değerler Eğitimi Boyutunda Karşılaştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Karşılaştırmalı eğitim araştırmalarının temel alanlarından biri, benzer ve/veya farklı ortam ve süreçlerde gelişen eğitim sistemlerinin belli bir zaman dilimindeki durumlarını mukayese etmektir. Bu araştırmada, üç ülkede (Türkiye, ABD ve Fransa) uygulanmakta olan sosyal bilgiler ve muadili derslerin (ahlak-vatandaşlık eğitimi) öğretim programları değerler öğretimine ilişkin unsurlar bakımından karşılaştırmak amaçlanmaktadır. Araştırma nitel araştırma yaklaşımına göre tasarlanmış olup, araştırma bulguları doküman analizi aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örneklemesine göre belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; program vizyonlarında sıklıkla Türkiye ve ABD (New York)’de;özyönelim-düşünce, Fransa’da ise özyönelim-davranış. Genel amaçlarda ise; sıklıkla Türkiye’de; evrenselcilik-ilgi, güvenlik-toplumsal, ABD (New York)’da geleneksellik, Fransa ‘da evrenselcilik-ilgi, uyma-kişilerarası, program içeriklerinde ise; Türkiye ve ABD (New York) sıklıkla; geleneksellik nadiren ise uyma-kişilerarası, güvenlik-kişisel, Fransa ise evrenselcilik-ilgi nadiren ise; güvenlik-kişisel kategorilerinde değerlerin yer aldığı saptanmıştır. Öğrenme-öğretme sürecinde; ABD (New York) ve Fransa’da sıklıkla; değer açıklama, Türkiye’de ise değer analizi; nadiren ise, Türkiye ile Fransa’da ahlaki muhakeme; ABD (New York)’da ise gözlem yoluyla değer öğretim yaklaşımına yer verildiği tespit edilmiştir.

One of the main areas of comparative education research is to compare educational systems that have developed in similar and / or different environments over a specific period of time and how they function. This research aims to compare teaching programs in Social Studies or equivalent courses (e.g. Moral-Citizenship education) in three countries’ (Turkey, the USA and France) in terms of values education. The research was designed following a qualitative research approach and findings were obtained through document analysis. The study group was determined according to the criterion sampling method. According to the results of the research, for program vision in Turkey and USA (New York); the category of self-direction-thoughts were common while in France self-direction-action was frequently found. For general purposes; categories of universalism-concern, securitysocieatal in Turkey, tradition in USA (New York), universalism-concern, conformity-interpersonal in France were frequently found. In terms of program content category of tradition Turkey and USA (New York) was frequently found while the categories conformity-interpersonal and security-personal were rarely found. In France category of universalism-concern were frequently found and the categoryof security-personal was rarely found. During the learning-teaching process, category of value explanation in the United States (New York) and France and the category of value analysis in Turkey were found frequently and the category of ethical reasoning in France and Turkey was rarely found and in the USA (New York), it was determined that the approach of teaching values.
Comparison of the Social Studies Curricula of Different Countries in terms of Values Education
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel