4-6 yaş arası fenilketonürili çocuklarda beslenme eğitimi programı uygulaması ve sonuçlarının değerlendirilmesi - Seçkin, Yüksel (My University, 2003)
Araştırmamızda, doğumdan sonraki ilk üç ay içinde tanısı konmuş ve diyet tedavisine başlanmış, 4-6 yaş arası 19 deney, 19 kontrol grubunu oluşturan 38 klasik fenilketonürili çocuk yer almıştır. 12 Hafta boyunca sürdürülen Beslenme Eğitimi nın çocukların diyet bilgisi, gelişim düzeyi ve kan fenilalanin düzeyi üzerine etkinliği incelenmiştir. Araştırmada, deney ve kontrol grubunu oluşturan çocuklar cinsiyet, yaş, zihinsel seviye ve annenin eğitim düzeyi açısından bire-bir eşleştirilmiştir. Araştırmada, deney ve kontrol grubunu oluşturan çocukların eğitim sonrasında diyet bilgileri anlamlı düzeyde artmıştır. Deney ve kontrol grubu sontest karşılaştırmasında, deney grubunu oluşturan çocukların diyet bilgileri kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde artmıştır. Araştırmada, deney grubunu oluşturan çocukların eğitim sonrasında dil gelişimlerinde olan açıklık anlamlı düzeyde kapatılmıştır. Deney ve kontrol gruplarının sontest karşılaştırmasında ve kontrol grubunun öntest-sontest karşılaştırmasında DGTT II'ye göre çocukların gelişim düzeyleri açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır. Araştırmada, deney grubunu oluşturan çocukların eğitim sonrasında, normal kan fenilalanin düzeyi oranında anlamlı bir artış olmuştur. Deney ve kontrol gruplarının sontest karşılaştırmasında deney grubunu oluşturan çocukların normal kan fenilalanin düzeyi oranı kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde artmıştır. Kontrol grubunun öntest-sontest karşılaştırmasında normal kan fenilalanin düzeyi açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır. Araştırmada, deney grubunu oluşturan çocukların eğitim sonrasında, yüksek kan fenilalanin düzeyinde anlamlı bir düşüş olmuştur. Deney ve kontrol gruplarının sontest karşılaştırmasında deney grubunu oluşturan çocukların yüksek kan fenilalanin değerleri kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşmüştür. Kontrol grubunun öntest-sontest karşılaştırmasında yüksek kan fenilalanin değerleri ortalaması açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır. Araştırmamızda, annenin eğitim düzeyi değişkenine göre diyet bilgisi ve kan fenilalanin düzeylerine bakıldığında anlamlı bir fark bulunmamış; geli-şimsel açığa bakıldığında ise dil gelişimi boyutunda eğitim seviyesi düşük anneler lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Araştırmamızda, ailenin sahip olduğu sosyal güvence değişkenine göre gelişim düzeyi ve kan fenilalanin düzeyine bakıldığında anlamlı bir fark bulunmamış; diyet bilgisine bakıldığında ise Emekli Sandığı'na bağlı ailelerin çocukları lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Cinsiyet, çocuğun yaşı, annenin yaşı, annenin çalışma durumu, ailedeki çocuk sayısı, okul öncesi kuruma gitme, ailenin aylık geliri, çocuğun doğum sırası ve anne tutumu değişkenlerinin diyet bilgisi, gelişim düzeyi ve kan fenilalanin düzeyleri üzerine etkisi olmadığı bulunmuştur.

This research was performed on an experiment group of 19 and a control group of 19 children who had been diagnosed as having Classic Phenylketonuria during the first three months after birth. Their age was ranging between 4 and 6. They were subjected to Nourishment Education Program during 12 weeks. Meantime their knowledge of the diet, their development and their level of phenylalanine in blood were monitored. The children of the experiment group and the control group were chosen from the same sex, age, IQ level and mothher's background The research results showed that, the children of experiment and the control groups learned during the program and made progress towards achievement of the outlined goals and objectives regarding their diet. The post-test results showed that the children of the experiment group made a significant progress compare to the children of control group. The speech progress was also observed for the children in the experiment group. The post-test results for the children of experiment and control groups as well as the pre and post test results for the children of control group did not show a significant progress according DGTT II. A significant rise of normal phenylalanine in blood was determined for the children of the experiment group. This increase was also confirmed with the post-tests performed on the children of experiment and control groups. The pre- and post-test results showed that the normal phenylalanine level for the children of control group did remain the same. After the program, a decrease in high phenylalanine was observed for the children of experiment group. This decrease was also confirmed with the post-test results performed on the children of experiment and control groups. There was not a significant difference in phenylalanine level in blood and knowledge of diet according to mother's background. The speech progress was also observed for the children of mothers with low background. Furthermore, the research results also showed that having the Social Security did not make any difference in development progress and in the level of phenylalanine in blood. But it was observed that the children from the families having Emniyet Sandığı gathered better knowledge about the diet. The findings indicate that the child's sex, the child's age, mother's age, mother's profession, the number of brothers and sisters, his pre-school education, his family's monthly income, from which pregnancies he was born and his mother's attitude do not regulate or affect his knowledge of diet, his developmental progress and his level of phenylalanine in blood.
Keywords: Beslenme Alışkanlıkları, Çocuklarda; Okul Öncesi Eğitim