İstanbul’da batı nil virusu taraması - Özkan, Didem (My University, 2006)
. ÖZET Bu çalışma; insanlarda ölümcül vakalara sebebiyet veren , kuşlarda taşınan ve insanlara sivrisinekler yoluyla iletilen Batı Nil virusu hastalığının bölgesel olarak İstanbul sınırları içindeki varlığını araştırmak amacıyla yapıldı. Batı Nil virusu enfekte bir kuştan beslenerek virusu almış bir sivrisineğin ısırması yoluyla bulaşır. Sivrisinek virusu taşıyan bir kuşun kanından beslenerek enfekte olduktan sonra virusu insanlara ve diğer hayvanlara iletebilir. İlk olarak tanımlandığı 1937 yılından bu yana Asya, Avrupa, Afrika ve özellikle 1999 yılından itibaren de Amerika’da artan bir oranda görülen Batı Nil virusu hastalığının yayılımına bakıldığında; Türkiye ile benzer iklimi paylaşan, kuşların göç yolları üzerinde bulunan, ithalat-ihracat ve turizm ilişkilerimizin olduğu ülkelerde çeşitli hastalık ve ölüm vakalarına sebebiyet verdiği görüldü. Türkiye’nin göçmen kuşların göç yolları üzerinde olması, Batı Nil virusunun başlıca taşıyıcısı olan Culex türü sivrisineklerin Türkiye’de yaygın olması hastalık taramasının yapılması hakkında temel gerekçeleri oluşturdu. İnsanlar için bu hastalığa karşı bir aşının olmaması, hastalığın taşınma riski ve söz konusu vektörler ile ilgili birçok bilinmeyenin olması; insan populasyonu içinde hastalığın yayılmasının önlenmesinde sivrisinek kontrolünü en önemli basamak olarak belirler. Bu noktadan hareketle sivrisinek populasyonlarında Vectest Virüs Antijen Testi kullanılarak Batı Nil virusu taramaları yapıldı. İstanbul’un yaklaşık 18 bölgesindeki çalışmalar sırasında bölgelerden toplanan dişi sivrisinekler test edildi. Ana sivrisinek türleri Culex pipiens, Culex theileri ve Culex torrentum olarak tespit edildi. Bu çalışmada sivrisinekler üzerinde yapılan testler sonucunda Batı Nil virusu varlığı tespit edilmedi. Ancak bu çalışma temel verilerin toplanması için bir başlangıç çalışması olup, benzer çalışmaların periyodik olarak yürütülmesi ve kapsamının genişletilerek bu taramanın insan ve kuş kan örneklerinde de yapılması gerekmektedir.

WEST NILE VIRUS DETECTION in ISTANBUL This study has been done aiming to search the presence of West Nile virus disease carried by birds and transferred from mosquitoes to humans in Istanbul. West Nile virus is transmitted by infected mosquitoes fed from the infected birds. Mosquito can transmit the virus to humans and other animals after getting infection by feeding on the bird carrying the disease virus. West Nile virus was first identified in 1937 since then the spread of West Nile virus disease in Asia, Europe, Africa and in America is observed. It has been seen that this virus caused disease and death cases in the countries which have similar climate conditions with Turkey, which are located on the way of migratory birds such as Turkey. The factors such as the risk of disease carrying, the very limited available information about the related vectors and as there is no vaccine against this disease, make the mosquito control the most important step of preventing the spread of the disease in human population. Virus detection was performed by Vectest Virus Antigen Test on vector mosquitoes. The female mosquitoes collected during the studies from 18 different regions in Istanbul were tested. Culex pipiens, Culex theileri and Culex torrentum were determined as main mosquito species. In this study, the presence of West Nile virus is not found. However this is an initial study to collect basic data and similar studies should be performed periodically and the scope of disease scan should be extended by evaluating human and bird blood samples.
Keywords: Biyokimya; Virüsler