Manikür-pedikür yapan kadın berberlerin hepatit B hakkındaki bilgi tutum ve davranışları - (:unkn) unknown (My University, 2006)
Türkiye’de hepatit B görülme sıklığı yüzbinde 6,9’dur. Hastalıktan korunmada bulaş yollarının engellenmesi özellikle erişkinler için yaygın aşılama programı olmadığında önemli bir stratejidir. Manikür-pedikürcülerin hepatit B hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarını belirlemek amacıyla İstanbul Maltepe ilçe merkezinde kesitsel nitelikte yapılan bu araştırmada 55 manikür-pedikürcü ile yüz yüze görüşülerek anket yapılmış, ayrıca araştırma yapılan yerlerde uygulanan koruyucu önlemler ve enfeksiyonun önlenmesi durumu da değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılanların %98'i enfeksiyona yönelik olarak bir sterilizasyon yöntemi kullandıklarını söylemişlerdir. Kullandıkları sterilazatörler yakından incelendiğinde bunların güvenilir, bilimsel ve etkin yöntemler olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca sterilizasyon öncesinde de değişik dekontaminasyon yöntemlerinin uygulandığı görülmüştür. Sadece iki kişinin çamaşır suyunu kullandığı ancak yanlış uyguladığı görülmüştür. Manikür ve pedikürcülerin Hepatit-B bulaşı açısından riskli işletmeler olduğu söylenebilir. Bu işletmelerdeki uygulamaların denetlenmesi, enfeksiyon önleme konusunda beceri kazandırılması gerekmektedir.

The estimated rate for Hepatitis B is 6.9 per hundred thousand in Turkey. The prevention of transmission is a crucial strategy particularly for adults since there is no comprehensive immunization program targeting them. A cross-sectional survey was carried out in order to determine the knowledge, attitude and practices of manicure-pedicurists in the Maltepe district of Istanbul. Face to face interviews were conducted with 55 manicure-pedicurists and infection prevention measures were evaluated in their work places. 98% of the participants stated that they used sterilization as an infection prevention measure. However it was observed that the equipments used for sterilization were not reliable and effective. Moreover they were applying different methods for decontamination before the sterilization process. Only two of the participants were using sodium hypochloride, but they were not using it appropriately. We can conclude that there are risks for Hepatitis B transmission through the practices of manicure and pedicurists. Supervision as well as training aimed to improve the skills for infection prevention is needed targeting manicure-pedicurists.
Hepatitis B, knowledge, attitude and behavior of coiffures
Keywords: Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Temel Sağlık Hizmetleri