Metal ofset baskı sisteminde mürekkeplerin renk sapmalarının incelenmesi - Okur, Cemre (My University, 2021)
İÇİNDEKİLERTEŞEKKÜRiİÇİNDEKİLERiiÖZETvABSTRACTviSEMBOLLER VE KISALTMALARviiTABLOLAR LİSTESİviiiŞEKİLLER LİSTESİix1. GİRİŞ11.1. Ambalaj ve Baskı Sistemleri11.1.1. Ambalaj nedir?11.1.2. Ambalaj malzemeleri21.1.3. Ambalaj baskısında tercih edilen baskı sistemleri21.1.3.1. Flekso baskı sistemi21.1.3.2. Tifdruk baskı sistemi31.1.3.3. Tipo baskı sistemi41.1.3.4. Serigrafi baskı sistemi41.1.3.5. Dijital baskı sistemi51.1.3.6. Ofset baskı sistemi61.1.3.6.1. Ofset baskı mürekkepleri71.1.3.6.2. Ofset baskı kalıpları71.2. Metal Ofset Baskı Sistemi91.2.1. Metal ofsetin gelişimi ve geleceği91.2.2. Metal ofsetin kullanım alanları121.2.3. Metal ofset baskı makineleri141.2.4. Metal ofset makinelerinde kullanılan malzemeler151.2.4.1. Kalıp151.2.4.2. Su151.2.4.2.1. pH değeri161.2.4.2.2. Antimikrobik etki161.2.4.2.3. Kalıp Koruma ve Alkol Kullanımı161.2.4.3. Metal ofset baskı mürekkepleri171.2.4.4. Metal ofsette kullanılan lak ve örtücüler211.2.4.4.1. Emaye211.2.4.4.2. Gold lak211.2.4.4.3. Silver lak211.2.4.4.4. Pigment lak221.2.4.4.5. Metalik lak221.2.4.4.6. Seize (vinyl)221.2.4.4.7. Kaynak lakları221.2.4.5. Metal/ Teneke231.2.5. Metal ofset baskı makinesinde işlem basamakları241.2.5.1. Laklama241.2.5.2. Baskı241.2.5.3. Fırınlama241.2.5.4. Şekillendirme ve paketleme251.3. CIE L*a*b Renk Evreni261.3.1. Renk mesafesi (ΔE76)262. MATERYAL ve METOT292.1. Kullanılan Cihaz ve Ekipmanlar292.1.1. X-Rite eXact spektrofotometre292.1.2. UV Tech EB200-PM UV kürleme cihazı292.1.3. IGT C1 Ofset baskı test cihazı292.1.4. Mettler Toledo hassas tartı302.1.5. Binder fırın302.2. Kullanılan Yöntem303. BULGULAR VE TARTIŞMA32SONUÇ VE DEĞERLENDİRMELER36KAYNAKLAR37ÖZGEÇMİŞ40 ÖZETMETAL OFSET BASKI SİSTEMİNDE MÜREKKEPLERİN RENK SAPMALARININ İNCELENMESİGünümüzde kafamızı nereye çevirsek mutlaka matbaacılığın herhangi bir dalıyla karşı karşıya geliriz. Otobüse bindiğimizde kullandığımız taşıma kartlarından, billboardların üzerindeki posterlere, poşetlerin üzerindeki reklamlardan evimize giren gazeteye kadar her şey matbaacılık alanının içine girer. Üstüne baskı yapılmış metal eşyaların çoğu Metal/ Teneke Ofset olarak bilinen teknikle basılır. Bu teknikle istenirse teneke harici; fiber, ağır karton ve birçok plastik türüne de baskı yapılabilir. Metal Ofset baskılarında UV mürekkep, UV ışık altında kürlenir ve metal yüzeye sabitlenmesi sağlanır. Daha sonraki işlem olarak da mürekkebin çizilmesini önlemek ve görsel iyileştirme için üstüne vernik uygulanır. Vernik uygulandıktan sonra da verniğin kuruması için belli bir süre ve sıcaklıkta fırınlanır. Bu çalışmada, emaye ve seize vernikler basılıp CMYK mürekkepler kürlendikten sonra spektrofotometre ile L* (parlaklık), a* (kırmızı-yeşil), b (sarı-mavi) değerleri ölçülmüştür. Bu işlemin ardından mürekkep basılarak kurutulan metal(teneke) test şeritlerinin üstüne vernik basılmış, fırınlanmış L*a*b* değerleri tekrar ölçülmüştür. Bulunan değerler grafik haline dönüştürülmüş ΔE76 renk farklılıkları tespit edilmiştir. CIE L*a*b* cinsinden ölçülen renk değerleri ile hangi aşamalarda renk değişimi meydana geldiği tespit edilmiştir.Bu çalışmada metal ofset baskı sisteminde baskı öncesinde istenen renk ile baskı sonrasında oluşan renk arasındaki farkın en aza indirilerek müşteriye istenen renklerde ürünün tedarik edilmesi sağlanarak, mürekkebin renk sapması incelenmiştir.Çalışmanın sonucunda oluşabilecek olan hataların önüne geçilerek ve hem zamandan, hem malzeme sarfiyatından, hem de maddi yönden tasarruf sağlanacaktır. Böylelikle ülke ekonomisine bu yönden olumlu yönde katkı sağlanmış olacaktır.

ABSTRACTINVESTIGATION OF COLOR VARIATIONS OF INKS IN METAL OFFSET PRINTINGNowadays, wherever we turn our heads, we will definitely come across with any branch of printing. Everything, from the transport cards we use when we get on the bus, to the posters on the billboards, from the advertisements on the bags to the newspaper entering our house, enter the printing field. Most of the printed metal items are printed using the technique known as Metal / Tin Offset. With this technique, if desired, out of tin; It can also be printed on fiber, heavy cardboard and many types of plastics.In metal offset prints, UV ink is cured under UV light and fix to the metal surface. As a further process, varnish is applied on top of the ink to prevent scratching and visual enhancement. After the varnish is applied, it is baked for a certain time and temperature in order for the varnish to dry. In this study, after printing enamel and seized varnishes and curing CMYK inks, L * (brightness), a * (red-green), b (yellow-blue) values were measured with a spectrophotometer. After this process, varnish was printed on the same test strips and the baked L*a*b* values were measured again. The values found were transformed into graphics and ΔE76 color differences were revealed. Which stages of color change were determined with the color values obtained in CIE L * a * b *.In this study, the color deviation of the ink was investigated by minimizing the difference between the desired color before printing and the color that occurs after printing in the metal offset printing system, and providing the customer with the desired color.Errors that may occur as a result of the work will be avoided and savings will be achieved in terms of time, material consumption and material.
Keywords: Basım makineleri ve gereçleri; CIE L * a * b *; CIE L*a*b*; Color difference; Emaye Metal offset; Enamel; Inking (Printing); Metal ambalaj; Metal ofset; Metal packaging; Mürekkepleme (Matbaa); Printing machinery and supplies; Renk farklılıkları; Seize varnish; Seize vernik