Mezenkimal kök hücrelerin osteojenik hücrelere farklılaştırılması - Biçer, Asiye Gizem (My University, 2012)
Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya Mezenkimal Kök Hücrelerin Osteojenik Hücrelere Farklılaştırılması Günümüzde, mezenkimal kök hücre (MKH) tedavisi araştırmalarına olan ilgi giderek artmaktadır. MKHlerin kolay elde edilmeleri, güçlü çoğalma ve farklılaşma kapasitelerinin olması, akraba dışı kullanılabilmeleri ve bağışıklık sistemini baskılayıcı özellikleri tercih edilme nedenleri arasındadır. Uygun sitokin desteğiyle MKHlerin adipozit, kas, kondrosit, osteosit ve nöronal hücrelere dönüşebileceği gösterilmiştir. Bu tezin amacı MKHleri osteojenik hücrelere farklılaştırmaktır. 30-35 yaş aralığındaki sağlıklı kişilerden ‘liposuction’ yöntemiyle estetik amaçla karından alınmış yağda bulunan MKHler izole edildi ve hücre kültürüyle çoğaltıldı. Bu çalışmada amaçlanan farklı donörlerden alınan MKHlerin uygun ortam koşulları sağlanarak osteojenik hücrelere farklılaşmasının sağlanmasıdır. İlk olarak kök hücre izolasyonu yapıldı daha sonra onların osteojenik hücrelere farklılaştırılmasını sağlamak için %10 FCS içeren DMEM kültür medyumu (düşük glikoz, askorbik asit, deksamethazon ve β- gliserolfosfat da içeriyordu) içinde hücre kültürüne devam edildi. İmminohistokimyasal yöntemlerle MKH’ların osteojenik hücrelere farklılaştığı gösterildi. Farklılaşan hücreler Alizarin Red ve Von Kossa ile boyandığında, kalsiyum varlığı tespit edildi. Mezenkimal kök hücre, osteojenik farklılaşma, hücre kültürü Marmara University Instutie of Health Sciences Department of Biochemistry The Osteogenic Differention of Mesenchmal Stem Cells Recently, there has been increasing interest in the research of mesenchymal stem cells (MSC). MSCs can be obtained easily, have a strong propensity to proliferate and differentiation, have immune system-suppressant properties and can be used in non-blood relative. Supported by adequate cytokine adipocyte, MSCs can be differentiated into muscle, chondrocytes, osteocytes and neuronal cells. The oil was taken by liposuction during cosmetic surgery from the abdomens of healthy people between the ages of 30-35 and the cell culture was isolated from the amplified MSCs. The aim of this study is to show to differatiate from MSCs from to osteogenic cells. First, stem cells were isolated and to provide the osteogenic differention of stem cells, the medium of cell culture was changed to DMEM containing 10% FCS (low-glucose, ascorbic acid, and β-glycerophosphate, which also contained deksamethazon). It has been shown that MSCs have differentiated successfully into osteogenic cells as detected by the immunohistochemical method. Alizarin Red and von Kossa staining indicated the differentiated cells by the presence of calcium residues. Key Words: Mesenchymal stem cells, osteogenic differention
Keywords: Biyokimya