Tekstil baskıcılığında denim özelinde deneysel yüzey ve yapı araştırmaları - Macun, Hatice (My University, 2019)
Bu çalışmada tekstil baskıcılığının tarihsel gelişim süreci zanaat, sanat, tasarım,teknoloji ve farklı kumaş yapıları arasındaki etkileşim perspektifinden genel olarakincelenirken, denim kumaş özelinde tekstil baskıcılığının yapısal, işlevsel ve görsel olanaklarıaraştırılmıştır. Yapılan bu araştırmalardan edinilen bilgiler doğrultusunda bireysel tasarımlar vedeneysel araştırmalar yapılarak, yeni önermeler ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Deneyselçalışmalar oluşturulurken farklı tekniklerin harmanlanmasından bilinçli ya da tesadüfimüdahalelerle ortaya çıkan sonuçlardan denim kumaş üzerine, türlü baskı teknikleriyleuygulamalar gerçekleştirilmiştir.Yedi bölümde hazırlanan bu çalışmada;Birinci Bölümde, tekstil baskıcılığında denim özelinde deneysel yüzey ve yapı araştırmalarınıninceleneceği bu çalışmadan genel olarak bahsedilmiştirİkinci Bölümde, tekstil baskıcılığı tarihine genel olarak değinilmiştir. Tekstil baskıcılığınıngelişimi ve bu süreci etkileyen sosyo-ekonomik şartlar, teknoloji, sanat akımları ve tasarımhareketlerinden kısaca bahsedilmiştir.Üçüncü Bölümde, denim kumaşın tanımı yapılmış ve tarihçesi anlatılmıştır.Dördüncü Bölümde, denim kumaşın üretim süreci anlatılmış; denim kumaşın yapısalözellikleri olan, ham madde, iplik, boyama (indigo boyar maddeleri vb.), dokumada kullanılanyapı türleri ele alınmıştır.Beşinci Bölümde, denim kumaşa uygulanan kuru ve yaş işlemler anlatılmıştır.Altıncı Bölümde, yapılan deneysel çalışmalarla bağlantılı olarak denim kumaşa uygulananseçilmiş baskı teknikleri ve diğer uygulamalar anlatılmıştır.Yedinci Bölümde; tekstil baskıcılığında denim özelinde deneysel yüzey ve yapı araştırmalarıkonusu kapsamında ulaşılabilen teknik ve olanaklar ile bireysel çalışmalar yapılmış vedeğerlendirilmiştir.Sekizinci Bölüm; tüm bölümlerden edinilen bilgiler doğrultusunda çıkarımlar yapılmıştır.

In this study, while the historical development process of textile printing has been examinedfrom the perspective of interaction between craft, art, design, technology and different fabricstructures; the structural, functional and visual possibilities of textile printing has been alsoinvestigated. In line with the information obtained from these researches, individual designsand experimental researches were conducted and new propositions were tried to be revealed. Inthe experimental studies, various printing techniques were applied on denim fabric, which wasthe result of conscious or random interventions from the blending of different techniques.In this study prepared in seven chapters;In the first section; this study, which examines the experimental surface and structureresearches in denim-specific textile printing, is mentioned in general.In the second section; the history of textile printing is mentioned in general. The developmentof textile printing and socio-economic conditions, technology, art movements and designmovements that affect this process are briefly mentioned.In the third section; the definition of denim fabric is made and its history is explained.In the fourth section; the production process of denim fabric is explained; The structuralproperties of denim fabric, raw materials, yarns, dyeing (indigo dyestuffs, etc.), the types ofstructures used in weaving are discussed.In the fifth section; dry and wet processes applied to denim fabric are explained.In the sixth section; selected printing techniques and other applications applied to denim fabricin connection with the experimental studies are explained.In the seventh section; textile printing, denim-specific experimental surface and structureresearch within the scope of the available techniques and opportunities and individual studieshave been evaluated.In the eight section; inferences has been made in accordance with theinformation obtained from all sections.
Keywords: Denim Baskıcılığı; Denim Fabric; Denim Kumaş; Denim Printing; Denim Washing; Denim Yıkamacılığı; Denimde Deneysel Yüzey ve YapıAraştırmaları Textile Printing; Experimental Surface and StructureResearches in Denim; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Tekstil; Tekstil Baskıcılığı; Textile