NFT (non-fungible token) ve uygulama alanları - USTAOĞLU, ERHAN; KIRAN, SELÇUK; BAĞCI, MAHMUT; EMRE, İLKİM ECEM (My University, 2022)
Çalışma, NFT (Non-Fungible Token) kavramı ile bu kavramın üzerine kurulu olduğu teknoloji ve kullanım alanlarını araştırmaktadır. Bu araştırmada ilk olarak NFT’nin dayandığı blokzincir teknolojisi incelenmekte ve çalışma biçimi açıklanmaktadır. Ardından bu teknolojinin özellikleri ve popüler kripto paralar dışındaki kullanım alanları irdelenmiştir. Daha sonra NFT’yi bir standart olarak tanımlayan Ethereum platformu araştırılmış ve yine bu platform üzerinde tanımlanan akıllı sözleşmeler açıklanmıştır. Ayrıca NFT kategorileri incelenmiş, dijital sanat alanı ve diğer kategorilerde önerilen uygulamalar için bir literatür taraması yapılmıştır. Ek olarak, oluşturulan sözlük yardımıyla bu alanda kullanılan kavramların Türkçe karşılıklarına dair önerilerde bulunulmuştur. Başta sanat, koleksiyon ve oyun kategorisinde olmak üzere birçok alanda NFT uygulamaları mevcuttur. NFT’lerin özellikle tedarik zincirleri ve nesnelerin interneti alanlarında yaygın olarak kullanım alanı bulacağı öngörülmektedir. Bu çalışma, NFT kavramını, teknolojisini ve kullanım alanlarını bir bütün olarak ele almakta ve açıklamaktadır

This study explores the concept of NFT (Non-Fungible Token), the technology on which it is based, and its usage areas. In this research, firstly, the blockchain technology on which NFT is based is examined and the way it works is explained. Then, the features of this technology and its usage areas other than popular cryptocurrencies are examined. Then, the Ethereum platform, which defines NFT as a standard, was researched and the smart contracts defined on this platform were explained. Furthermore, NFT categories are investigated, and a literature review was conducted for the applications proposed in the field of digital art and other categories. In addition, with the help of the dictionary created, suggestions were made about the Turkish translations of the concepts used in this field. There are NFT applications in many fields, especially in the art, collection and game categories. It is predicted that NFTs will find widespread use especially in supply chains and internet of things. This study deals with and explains the concept of NFT, its technology and usage areas as a whole
Keywords: NFT; Blokzincir; Ethereum; Akıllı Sözleşme; Metaverse; Bitcoin.; Blockchain; Smart Contract; Bitcoin