Kulu ilçesinden yurtdışına göçler : İsveç örneği - Tosun, Ergün (My University, 2019)
Kulu İlçesinden Yurt Dışına Göçler: İsveç Örneği yüksek lisans tez çalışması, 1965 yılında İsveç’e yönelik olarak başlayan ve yarım asrı aşkın zamandır göç veren Kulu ilçesi örneğinde, göçlerin sebep ve sonuçlarıyla etkilerini araştırmak için yapılmıştır. Ekonomik sebeplerle başlayan yurtdışına yönelik göçler, süreç içerisinde kitlesel bir nitelik kazanmıştır. Günümüzde halen devam eden göçler başta nüfus yapısını olmak üzere, yerleşmeleri, mimariyi, hizmet sektörünü, arazi kullanımını çeşitli açılardan etkilemiştir. Kulu’dan İsveç’e yönelik gerçekleşen göçleri farklı kılan bir diğer husus, göçün kırdan-kente ve kentten-yurtdışına şeklinde kademeli bir biçimde değil, doğrudan kırsal alanlardan yurtdışına gerçekleşmiş olmasıdır. Orta Anadolu’nun nüfusu ve yüz ölçümü küçük bir ilçesi durumunda olan Kulu; günümüzde Türkiye’yi İsveç’te nüfus olarak en yoğun temsil eden coğrafi sahayı oluşturmaktadır. Yapılan bu çalışmada veri toplanması amacıyla anket formları kullanılmış ve görüşmeler yapılmıştır. Alan araştırması 8 ay boyunca Kulu ilçe merkezinde ve göç veren kırsal mahallelerde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemi Kulu’dan İsveç’e göç eden 200 kişiye ve göç veren yerleşmelerdeki 20 köy muhtarına uygulanan anket ile görüşmelerden oluşmuştur. Tez çalışmasında Kulu’dan İsveç’e olan göçün sebepleri, gelişim süreci, sonuçları yapılan görüşmeler, uygulanan anketler ve saha çalışmaları neticesinde grafikler ile açıklanmaya çalışılmıştır. Katılımcılar, İsveç’e olan göçlerin ekonomik sebeplerle yapıldığını, göç sürecinde en çok dil öğrenme sürecinde zorlandıklarını belirtmektedir. Türkiye’ye kesin dönüş yapmayı büyük ölçüde düşünmeyen katılımcılar, yurtdışına olan göçlerin son bulacağını da düşünmemektedir.

The postgraduate thesis study on Migrations from Kulu to Sweden was conducted to investigate the causes, consequences and the effects of migrations in the example of Kulu district, where started emigrations in 1965 for Sweden for over half a century. Migration to abroad, which started for economic reasons, gained a mass character in the process. Today, the ongoing migrations have affected especially the population structure and settlements, architecture, service sector and land use in various aspects. One of the facts that differentiate the immigration from Kulu to Sweden from other immigrations is that the immigration takes place not in a gradual form from rural areas to cities and, cities to foreign countries, but directly from a rural area to a foreign country Being a small district of Central Anatolia with its population and small area; Kulu,today, constitutes the geographical area that represents Turkey as the most intense population in Sweden In this study, questionnaire forms were used to collect data and interviews were conducted. The field survey was conducted for 8 months in Kulu district center and in rural neighborhoods that sends emigrants. The sample of the study consists of interviews with 200 people who migrated from Kulu to Sweden and 20 village headmen in these settlements. In this thesis, the reasons of migration from Kulu to Sweden, development process, results of interviews, surveys and field studies are tried to be explained with graphics. The participants stated that migrations to Sweden are executed due to economic reasons and that they have the biggest difficulty in language learning. The participants who considerably do not think to make a definite return to Turkey also do not think that the migrations abroad will not come to an end.
Keywords: Abroad; Coğrafya; Economy; Ekonomi; Emigration and immigration; Employment; Geography; Göç; Göç ve göçmenlik; İstihdam; İsveç; İşçi Göçleri; Kulu; Labor Migration; Migration; Sweden; Yurtdışı Kulu