Popülizm ve yerel siyaset : 31 mart 2019 İstanbul yerel seçim kampanyalarının incelemesi - Yemişli, Şeyma (My University, 2023)
Popülizm kavramının her ne kadar literatürde net bir tanımı karşımıza çıkmasa da son yıllarda dünyada ve Türkiye’de siyasal süreçleri kategorize etmede, yorumlamada ve anlamlandırmada sıkça kullanılmaya başlandığını görmekteyiz. Bu tez, makro ölçekte gelişmeleri incelemek için başvurulan popülizm kavramının tarihsel süreçte değerlendirilen seçim kampanyalarını da arka plan oluşturarak yerel ölçekte analiz etmeye çalışmaktadır. 31 Mart 2019 seçimlerinde İstanbul Yerel Seçim Kampanyalarını popülizm üzerinden inceleyen bu çalışmada seçim beyannameleri, afişler, seçim şarkıları, reklam filmleri ve seçim programları popülist söylem ve içerik analizi için derinlikli bir şekilde kullanılmış ve 31 Mart 2019 seçimlerinde, Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım’ın, Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu’nun ve dahil oldukları partilerinin seçim kampanyalarında popülist bir dil kullanıp kullanmadıkları incelenmiştir. Bununla birlikte adayların ve partilerin söylemlerinde ve kampanyalarının içeriklerinde yer alan dilin birbirlerinden farklılık gösterdiği ortaya konulmuştur. Böylece bu araştırmada popülizmin seçim kampanyaları aracılığıyla yerel siyasete nasıl yansıdığı analiz edilmiştir.

Although there is no clear definition of the concept of populism in the literature, in recent years it has been used frequently to categorize, interpret and make sense of political processes in the world and Turkey. This thesis tries to analyze the concept of populism at a local scale which has been used with the purpose of examination of developments on a macro scale by forming a background with the election campaigns evaluated in the historical processes. In this study which examines the Istanbul Local Election Campaigns in the 31 March 2019 elections through populism, election manifests, election posters, election songs, election commercials and election programs are used in depth for the populist discourse and content anlysis and in the 31 March 2019 elections, it was examined whether candidate of the Cumhur Alliance Binali Yıldırım, the candidate Millet Alliance Ekrem Imamoglu and the parties they belonged to used populist language or not in their election campaigns. In addition, it has been revealed that the language in the discourses of the candidates and political parties and the content of their campaigns differ from each other. Thus, this study analyzes how populism is reflected in local politics through election campaigns.
Keywords: Belediye; Belediye yönetimi; Election campaigns; Elections; Istanbul; İstanbul; İstanbul Populism; Local government; Local politics; Municipal government; Municipality; Political campaigns; Politics and government; Populism; Popülizm; Seçim kampanyaları; Seçimler; Siyasal kampanyaları; Siyaset ve yönetim; Turkey; Türkiye; Yerel siyaset; Yerel yönetim