Milliyetçi cephe hükümetleri döneminde Atatürk algısı (1975-1978) - Düzgün, Tuba (My University, 2019)
Kemalizm/ Atatürkçülük kimileri için bir doktrin kimileri için ise bir ideolojidir. Ancak Atatürkçülük geniş anlamda ele alınırsa, hem ideoloji hem doktrin olarak kabul edenler de vardır. Neticede Kemalizm bir ideoloji, bir yaşam felsefesi, kendine özgü bir dünya görüşüdür. Sosyalizme, Komünizme, Nazizme benzemez. Faşizmin, monarşinin, emperyalizmin ve halifeliğin karşısındadır. Tam bağımsızlıktan yanadır ve ilericidir. Millî Mücadele ile kurulan çağdaş Türkiye, ilerlemeye engel tüm unsurlardan, temelde laiklik ve milliyetçilikle arınmıştır. Ancak Kemalizm, yeni kuşaklara yeterince anlatılamamıştır ve ideolojik merkezli bölünmelere sebep olmuştur. Nihayetinde, Kemalizm öncesi kuruluş yıllarını kapsayan devrin olayları, Osmanlı Devletinden, Türkiye Cumhuriyeti’ne intikal etmiştir. Bu devamlılığın bir sonucu olarak, 1926’da gerçekleştirilen muhalefet tasfiyesinin ardından tek partili Cumhuriyet kurulmuştur. Muhalefet olgusuna toplumun henüz hazır olmadığı düşüncesiyle tek partili yönetim 1950 yılına kadar devam etmiştir. 1950’de başlayan muhalif söylem DP ve AP ile devam etmiştir. 27 Mayıs 1960 Darbesi ise toplumda siyasallaşmayı hızlandırmıştır. 1961 Anayasasının getirdiği özgürlük ortamının havası içinde örgütlenmeye gidilmiştir. 1971 yılında yeni bir müdahale ile Türkiye daha da siyasallaşmıştır. Türkiye’de sağ yeni bir dönüşüm geçirmiştir. Fakat toplumun politize olması ile huzursuzluk ortamı 1973’e dek sürmüştür.1973 seçimlerinde CHP tek başına çoğunluğu sağlayamamış ve iktidar olamamıştır. CHP, Atatürk devrimlerini teoride savunan ancak pratikte uygulamayan, şeriat yanlısı MSP ile koalisyon kurmuştur. Ancak 1974 yılında kurulan bu karma hükümet beklenildiği gibi başarısız olmuştur. Bunda Kıbrıs Barış Harekâtı ile zaferi tek başına göğüslemek isteyen CHP’nin bazı hesapları, MSP ile olan anlaşmazlıklar, MSP’nin tutarsızlıkları ve CHP kurmaylarının yanlış hesapları etkili olmuştur. CHP-MSP koalisyonunun bozulması Milliyetçi Cepheyi yaratan başlıca olay olmuştur. Siyasi partilerin olaylara ideolojik olarak yaklaşmasıyla geniş tabanlı bir hükümet kurulamamıştır. Türk milliyetçiliğini ilham kaynağı olarak gören ve Atatürk Cumhuriyetini savunmada kararlı olduklarını iddia eden merkezin sağındaki dört siyasi parti, AP-MHP-MSP-CGP kuvvetli ve müreffeh bir hükümet ihtiyacını gidermek amacıyla Milliyetçi Cephe Hükümetini, Süleyman Demirel’in başkanlığında, 31 Mart 1975’te kurmuşlardır. Hükümet programının okunması ve güven oylamasının ardından Milliyetçi Cephe, Atatürkçü düşünceyi istismar etme gerekçesiyle muhalefet partisinin ve sol basının sık sık tenkitine maruz kalmıştır. Programa ilk eleştiriler içinde Atatürkçülüğe yönelik olanlar genellikle milli eğitimin yapılandırılması ve dini eğitimin şekil ve muhtevasını kapsamaktadır. Milliyetçi Cephe Hükümet eleştirilerin yanında kimilerince Atatürk’ten sonraki kırk yılda en milliyetçi program olarak da değerlendirilmiştir. I. MC Hükümeti gibi II. MC Hükümeti hemen hemen aynı tenkitlere maruz kalmıştır. Ancak I. ve II. MC Hükümetlerinin sahte milliyetçilik, dini yapılanma ve Atatürk düşmanlığı yaptığı yönündeki iddialar basının bir taraf seçmesini öngörmüştür. Nitekim MC’nin kurulmasını bir kader çizgisi olarak savunanların yanında ideolojisine aykırı bulduğu için karşı çıkanlar da olmuştur. MC topluluğunu desteklediği gerekçesiyle Atatürk’ün yakın arkadaşı Celal Bayar da eleştirilere maruz kalmıştır. Orta yolu bulma gayreti içinde, hükümeti destekleyen Fahri Korutürk ise hem muhalefet hem de iktidar tarafından zaman zaman suçlanmıştır. Atatürk’ün yolunu şiar edinen birtakım kimselere bu anlamda yöneltilen eleştiriler neticeIXitibari ile bir cepheleşme olgusunu oluşturmuş ve ilericilik-gericilik, İslamcı-laik, sağ-sol şeklinde bir kutuplaşma ortamı yaratmıştır. Milliyetçilik ekseninde bütünleşen sağ partilerin oluşturduğu bu ittifak, Komünizmle mücadelede müşterek bir paydada buluşmuştur. Muhalifler tarafından ise Milliyetçiliğin ve Atatürkçülüğün bölücü unsuru olarak görülen MSP’nin, Milliyetçi Cephe Hükümetleri içinde yer alması, muhalefetin gözünde, topluluğun hiçbir vakitte gerçek bir milliyetçi ve Atatürkçü olamayacağı kanısına sebep olmuştur. Hükümet tarafında ise ‘MC Hükümetleri döneminde’ daima Atatürk’e sahip olmanın gerekçeleri açıklanmaya çalışılmıştır. Kemalizm’in halkçılık ve milliyetçilik ilkeleri üzerinden iktidar ve muhalif grup bir cepheleşme süreci yaşamış, iktidar, Atatürk imgesi üzerinden gerçekleştirilen tüm faaliyetleri milliyetçilik politikasını ön plana alarak şekillendirmiştir.

Kemalism is a doctrine for some and an ideology for others. However, in the broad sense, there are those who accept both ideology and doctrine. As a result of Kemalism an ideology, a philosophy of life, is a distinctive worldview. Socialism, Communism, Nazism. Fascism, the monarchy, imperialism, and is opposite of the Caliph. Favors full independence and is for progressive. Established with the national Struggle in contemporary Turkey, all elements of an obstacle to progress, basically secularism and to nationalism has been free fromBut Kemalism, to the new generations is not sufficiently described and ideologically-based divisions In the end, covering the years before the establishment of the era called Kemalism events, from the Ottoman Government, to the Republic of Turkey has devolved. This continuity and as a result, in 1926, after the liquidation of the opposition has been established a one-party Republic. The opposition is not prepared yet to society the idea of single-party administration continued until 1950. Starting in 1950 he continued with DP and AP opposition rhetoric. On May 27, 1960 Coup is politicization in the community accelerated. 1961 Constitution have been organised in the environment of liberty. Turkey has become more politicized in 1971 with a new intervention. Right wing it has undergone a new transformation in Turkey. However, with the politicization of the society, the atmosphere of uneasiness continued until 1973. 1973 elections CHP was unable and could not provide majority alone. CHP, formed a coalition with the pro-sharia MSP, which defended the reforms of Atatürk but did not implement it in practice. This coalition, founded in 1974, has failed as expected. Some accounts of the CHP, who wanted to face the victory with the Cyprus Peace Operation on their own, the disagreements with the MSP, the inconsistencies of the MSP and the miscalculations of the CHP staffs were effective. The breakdown of the CHP-MSP coalition was the main event that created the Nationalist Front. With the ideological approach of political parties to events, a broad-based the government has not established. Four political parties to the right of the center, which sees Turkish nationalism as a source of inspiration and claiming to be committed in defending the Republic of Ataturk, the AP-MHP-MSP-CGP, in order to address the need for a strong and prosperous government, were headed established by Süleyman Demirel on 31 March 1975. Following the reading of the government program and the vote of confidence, the Nationalist Front was frequently criticized by the opposition party and the left press on the grounds of exploiting the Kemalist thought. The first criticisms of the program in to the Kemalism those for configuring national education and religious education usually features and includes the books. In addition to this criticism of the nationalist Front Government program by Ataturk was evaluated as the most nationalist program for the next forty years. I. MC as Government II. MC Government program has been exposed to almost the same criteria. However, I. and II. The allegations that the MC Governments had been a fake nationalism, religious organization and an enmity with Atatürk envisaged the press to choose one side. Indeed, the establishment of the defenders as a fate line M of those opposed to found contrary to the ideology. Atatürk's close friend Celal Bayar was also criticized for supporting the MC community. Fahri Korutürk supported the government in an effort to find a middle way and was accused of both by opposition and government. In this sense, criticism of a number of people who have adopted the way of Atatürk has created a phenomenon of façade, and the progressive-reaction created anXIIslamic-secular, right-wing-left-wing polarization environment. This alliance formed by right-wing parties integrating on the axis of nationalism, A common ground in the fight against communism created. The MSP, which is seen as the separatist element of Nationalism and Kemalism by the opposition, In the eyes of the opposition, the fact that the Nationalist Government took part in the Government has led to the opinion that the community can never be a true nationalist and Kemalist. In the period of the governments of the MC, the reasons for having Atatürk were always explained. The ruling and opposition groups experienced a process of confrontation over the principles of Kemalism, populism and nationalism, all the activities carried out on the image of Atatürk with nationalism policy in the he shaped it by taking it into the foreground.
Keywords: Ataturk; Atatürk; Coalition; Coup; Darbe Nationalist Front; Koalisyon; Milliyetçi Cephe