Kendi enerjisini üretebilen klavye tasarımı - ŞENYUREK, Alper; DEMETGUL, Mustafa (My University, 2015)
Üretimdeki gelişmeler, düşük güçlerde çalışan devre tasarımları ve ağ tekniklerini ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle elektronik cihazların güç gereksinimleri azalmıştır. Enerji sistemlerindeki azalan güç ihtiyacı, pillere alternatif sistemlerin kullanılma olasılığı ile birlikte farklı aygıtların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Enerji ile çalışan aygıtlarda ortamdaki hareket enerjisinin yakalanması ve bu enerjinin kullanılabilir elektrik enerjisine dönüştürülmesi için piezo elektrik malzemeler kullanılması mümkündür. Bu çalışmada farklı klavyelere uygulanabilecek çeşitli genişlik ve uzunluklarda piezo elektrik malzemeler ve yaylar kullanılmıştır. Uygulanan kuvvete bağlı olarak piezo elektrik üzerinde oluşan gerilmelerle elektrik enerjisi üretilmiştir.
Keywords: Piezo elektrik, enerji depolama, mikro enerji, klavye, basma kuvveti