SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE KARİKATÜRLERLE KÜRESEL ISINMA EĞİTİMİ ÜZERİNE ÖRNEK BİR ÇALIŞMA - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Son yıllarda yapılan çok sayıdaki araştırma, bütün dünyada meydana gelen sıcaklık artışları ve büyük kütleler halinde gerçekleşen buzul erimelerinin küresel ısınmanın hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde ortaya çıktığını göstermektedir. Dünyada son yıllarda küresel ısınma nedeniyle yaşanan çevre felaketleri insanları tedirgin etmekte ve hızla bir önlem almaya yönlendirmektedir. Küresel ısınmanın ortaya çıkmasının çeşitli nedenleri vardır. Dolayısıyla meydana gelen problemleri tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Ancak; her birey elinden geldiği ölçüde bu konuda üzerine düşeni yapabilirse küresel ısınmanın en azından yavaşlamasına katkıda bulunabilir. Bu takdirde öğrencilere bu konuda eğitim verilmesi daha da önem kazanmaktadır. Bu bağlamda araştırmanın amacı ilköğretim öğrencilerinin küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadele bilinçlerinin arttırılmasına yönelik olarak karikatürlerle çalışmanın etkililiğini tespit etmektir. Araştırmanın örneklemini 100 ilkokul öğrencisi teşkil etmektedir. Öğrencilerin küresel ısınma ve iklim değişikliği hakkındaki farkındalık ve bilgilerini yükseltmek için karikatürlerden oluşan bir seri sunum hazırlanmış ve sunumun arkasından öğrencilerin karikatür analiz formunu doldurmaları sağlanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi vasıtasıyla çözümlenmiştir. Sonuç olarak öğrencilerin büyük çoğunluğunun küresel ısınma ve iklim değişikliği hakkındaki bilgi ve farkındalık düzeylerinin arttığı görülmüştür

There are several reasons for the emergence of global warming is. An account of it is not possible to completely eliminate the problems that occurring. However; from the hands to the extent that each individual part on this issue if you can at least slow down global warming can contribute to. İn this case, be given training to students in this area is gaining more and more importance. This study aims to gained awareness and knowledge about global warming with comic cartoons. The sample consisted of 100 primary school students. To raised students’ awareness and knowledge, a presentation is created that is formed cartoons and a cartoon analyze form. The students watched the presentation and they filled out the forms. The data obtained were analyzed by the content analysis. The findings indicated that the majority of the students had increased level of awareness and knowledge about global warming
An Example Study on Global Warming Education with Cartoons in Social Studies Lessons
Keywords: Coğrafya