Inclusive Growth in the Middle East and North Africa: Before and After the Global Financial Crisis - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Bu çalışmada, Küresel Finansal Kriz öncesi ve sonrasında 16 MENA ülkesinde kapsayıcı büyümeyi etkileyen makroekonomik temeller ve yapısal faktörler incelenmiştir. Panel veri sabit etkiler modeli iki zaman diliminde kullanılmaktadır: 1996-2007 ve 2008-2016. Kapsayıcı büyümenin bir ölçüsü, ekonomik büyüme ile gelir eşitsizliğini bütünleştirerek tanımlanmıştır. Bu şekilde, kişi başına düşen GSYH büyüme oranının ve Gini katsayısındaki değişimin göreli etkileri hesaba katılmıştır. MENA bölgesinde çevresel bozulma, makroekonomik istikrar, mali disiplin, küreselleşme, beşeri sermaye, ortalama yaşam süresi ve teknolojik gelişme gibi çok çeşitli faktörlerin kapsayıcı büyüme performansını önemli ölçüde etkilediği görülmektedir.

In this study the macroeconomic fundamentals and structural factors which affect inclusive growth in 16 MENA countries before and after the Global Financial Crisis are investigated. A panel data fixed effects model is used in two time periods: 1996-2007 and 2008-2016. A measure of inclusive growth is defined by integrating economic growth and income inequality. In this way, the relative impacts of GDP per capita growth rate and change in Gini coefficient are accounted for. A wide range of factors such as environmental degradation, macroeconomic stability, fiscal discipline, globalization, human capital, life expectancy, and technological development appear to significantly affect inclusive growth performance in the MENA region.
Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da Kapsayıcı Büyüme: Küresel Finansal Krizden Öncesi ve Sonrası