Sanatsal üretim biçimleri temelinde perpetuum mobile uygulamaları - İçöz, Ünsal (My University, 2023)
Sanatın, kendini var etmek için gereken itici gücü kendi özgür yapısında taşıdığı söylenebilir. Sanatçının, sanat eserinin ve bunların seslendiği gibi aynı zamanda etkisinde de kalabildiği kitlenin bugünkü uygulamalarla sıklıkla iç içe geçen varlık ve etkileriyle birlikte oluşturdukları bir yaşam enerjisi ile olur bu. Gündelik yaşama yönelik işlevi olmayışı ve maddi kaygıdan özgürleşmesi iddiası ile birlikte, Batı Sanat ve temel bilimleri kendi iç dinamikleri ile birbirleriyle etkileşim içerisinde varlık bulan etkinliklerdir. Batı Sanatının ve onun etkileşim içinde olduğu bilimin kendiliğindenlikleri tartışma konusu olmuştur. Bu çalışmada sanat eserlerinin incelenerek karşılaştırılmasından ziyade, sanatçıların derin kültürel ve sosyal izler bırakan bilimsel, teknik etkinlikle ilişkisinin ve üretim sürecindeki etkileşiminin araştırılması hedeflendi. Çalışmada Sanat, Bilim ve Teknolojinin etimolojik ve epistemolojik olarak nasıl birbirinden ayrıldıkları, ya da bir araya geldikleri araştırılırken, bu üç alanın karşılıklı etkileşimlerini araştırıldı. Sanatın bilimin ve teknolojinin birbirlerine etkileri, tarihsel süreç içerisinde, Batı Bilimi'nin temellerinin atıldığı Antik Yunan'dan günümüze uzanan etkileri gözetilerek incelendi. Sanat, sanatçı, sanat eseri, alıcı ilişkisi içerisindeki kendiliğindenliği, düşünsel arka planları ve bağlamlarıyla birlikte gören bir bakış açısı ve sanatsal bir sorgulamayla ele alındı.

We can say that art carries the driving force necessary for its own existence within its own free character. This happens through a life energy created by the artist, the work of art and the audience that they address and can be influenced by at the same time, together with their existence and effects, which are often intertwined with today's practices. Western Art and the basic sciences, with their lack of function for everyday life and their claim to be free from material concerns, are activities that come into existence in interaction with each other through their own internal dynamics. The spontaneity of Western Art and the science with which it interacts has been a subject of debate. In this study, rather than analyzing and comparing works of art, it is aimed to investigate the relationship of artists with scientific and technical activities that leave deep cultural and social traces and their interaction in the production process. The study investigates how Art, Science and Technology are etymologically and epistemologically separated from each other, or how they come together, as well as the mutual interactions of these three fields. The effects of art, science and technology on each other were examined in the historical process, from Ancient Greece, where the foundations of Western Science were laid, to the present day. The spontaneity in the relationship between art, artist, work of art and buyer was handled with a perspective and artistic questioning that sees art, artist, work of art and spectator together with their intellectual backgrounds and contexts.
Perpetuum mobile practice on the basis of artistic production forms
Keywords: Art-Science relationship; Art-Technology relationship; Contemporary Art; Çağdaş Sanat; Heykeltraşlık; Perpetuum Mobile; Sanat-Bilim ilişkisi; Sanat-Teknoloji ilişkisi; Sanatın Kendiliğindenliği Perpetuum Mobile; Sculpture; Spontaneity of Art