Kardiyovasküler cerrahi operasyonlar sonrasında gelişen hastane enfeksiyonları insidansı - (:unkn) unknown (My University, 2011)
AMAÇ: Bu çalışmaya, hastanemizde Ocak 2007–Nisan 2010 tarihleri arasında yapılan tüm kardiyak ve vasküler olgular, aralarında operasyon tipine göre herhangi bir ayrım yapılmaksızın alındı. Ortaya çıkan nozokomiyal enfeksiyonlara bakılarak hastanemizin sürveyansı ve enfeksiyon insidansı belirlenmeye çalışıldı. YÖNTEMLER: Yukarıda belirtilen süre içerisinde hastanemizde yapılan tüm operasyonlardan toplam 2360 tanesi çalışmaya dahil edildi. Farklı nedenlerden dolayı bu hastaların 240 (%10,2)tanesinden toplam 638 (2,65 kültür/kişi) adet kültür alındı ve bu kültürlerden 126 (%5,4) hastadan alınan 199 (%31,2) kültürde üreme saptandı. BULGULAR: Kültür pozitifl ikleri ve hastaların klinik durumları değerlendirildiğinde 78 tanesi cerrahi alan enfeksiyonu, 49 tanesi solunum yolu enfeksiyonu olmak üzere 126 hastada toplam 146 adet tedavi edilmesi gereken hastane enfeksiyonuna rastlandı. Hastane enfeksiyonu saptanan hastaların çoğunluğunun açık kalp cerrahisi operasyonu geçirmiş hastalar olduğu görüldü. Cerrahi alan enfeksiyonlarında en sık karşılaşılan mikroorganizma Staphylococcus aureus olurken, tüm enfeksiyonlar içinde en dirençli seyreden patojen Acinetobacter baumannii olarak belirlendi. SONUÇ: Bu sonuçlar ışığında, hastanemizde enfeksiyonların önlenmesi ya da azaltılması amacıyla yeni önlemler alındı ve hizmet içi eğitimlere ağırlık verildi.

OBJECTIVE: Regardless of type of operations, all patients who underwent cardiac and vascular operations in our clinic between January 2007 and April 2010 were included in this study. The survelliance and incidence of infections in our hospital were determined by considering nosocomial infections. METHODS: Of the all operations performed in our hospital during the above-mentioned period, 2,360 were involved in the study. For various complaints or signs/symptoms, 638 culture specimens (2.65 specimen/person) were collected from 240 patients (10.2%), of which 199 specimens (31.2%) from 126 patients (5.4%) were culture-positive. RESULTS: According to culture-positivity and clinical fi ndings, 146 nosocomial infections that needs to be treated (78 surgical site infections and 49 respiratory tract infections) were detected in 126 patients. Most of nosocomial infections was determined in patients who underwent open cardiac surgery. Staphylococcus aureus was the most frequent microorganism in surgical site infections; and Acinetobacter baumanii was the most resistant microorganism for all infections. CONCLUSION: In the light of these results, new precautions were taken to prevent or decrease infections in our hospital, and priority was given to in-service training.
Incidence of hospital infections following cardiovascular surgical operations
Keywords: Kalp ve Kalp Damar Sistemi; Enfeksiyon Hastalıkları; Mikrobiyoloji; Pediatri; Temel Sağlık Hizmetleri