Sağlık yönetiminin gelecekteki paydaşlarından bilgisayar mühendisliği öğrencilerinin sağlık bilgi sistemlerini bilgi güvenliği ve hasta mahremiyeti açısından değerlendirmesi - Sevimli, Esra (My University, 2018)
Amaç: Bu araştırmada; sağlık yönetiminin gelecekteki paydaşlarından olan Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerinin, sağlık bilgi sistemlerinin bilgi güvenliğini ve hasta mahremiyetini değerlendirmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel araştırmaya, Marmara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği bölümü 3. ve 4. sınıf öğrencileri (n=163, K/ E:71/ 92) ve Tıp Fakültesi 5. ve 6. sınıf öğrencileri (n=65, K/ E:38/ 27) katılmıştır. Veriler anket formu ile toplanmıştır.Bulgular: “Doktordan başka bir sağlık çalışanının sağlık kayıtlarına erişiminden” Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerinin (%93,3); Tıp öğrencilerine (%78,5) göre daha fazla rahatsız olduğu belirlenmiştir (p=0.003). Benzer şekilde Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri (%87,1); Tıp öğrencilerine göre (%66,2) “Doktor ile elektronik ortamda daha fazla iletişim kurmayı” istemektedir (p=0.001). Bilgisayar Mühendisliği (%40,5) ve Tıp öğrencileri (%35,4) elektronik sağlık kayıt sistemi üzerinden ‘‘İletişim bilgilerinin’’ erişiminin kısıtlanmasını istemektedir (p>0.05).Sonuç: Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri, sağlık yönetiminin multidisipliner yapısı içinde gelecekteki hem iç hem dış paydaşlardandır. Sağlık bilgi sistemlerinde güvenlik ve mahremiyet ile ilgili sorunların olabileceğini düşünmektedirler. Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerinin sağlık hizmetleri ile mesleki eğitimleri arasındaki ilişki, sağlık yönetimi perspektifinden oldukça önemlidir.

Aim: The aim of this study was to evaluate information security and patient privacy of health information systems in Computer Engineering (CE) students from future stakeholders of health management. Materials and Method: In this cross-sectional study, Engineering Faculty, 3rd and 4th grade students of CE (n=163, F/ M: 71/ 92) and 5th and 6th grade students of School of Medicine (n=65, F/ M:38/ 27) in Marmara University were included. Data were collected by a questionnaire.Results: CE students (93,3%) were more uncomfortable access to health records to other health workers than physicians compared to medical students (78,5%) (p=0.003). Similerly, they (87,1%) ‘‘wanted to communicate more with the physicians via the electronic environment’’ (87,1%) than medical students (66,2%) (p=0.001). CE (40,5%) and medical students (35,4%) wanted to restrict access to ‘‘contact information’’ in the health information system (p>0.05).Conclusion: Computer Engineering students are future internal and external stakeholders within the multidisciplinary structure of health managemet. They thought that some security and privacy related problems could be present in health information system. In Computer Engineering students, the relationship between health services and their vocational training is very important for the perspective of health management.
Keywords: Bilgi güvenliği; Bilişim teknolojisi, Tıpta-- Ahlak ve etiksel yönleri; Hasta mahremiyeti; Hastane bilgi sitemleri; Health Information Systems; Health services; Hospital information systems; Information security; Information technology in medicine; Management; Moral and ethical aspects; Patient privacy; Sağlık Bilgi Sistemleri Information Security; Sağlık hizmetleri; Turkey; Türkiye; Yönetim