Entellektüel sermaye kavramının ölçülmesi yönetilmesi ve raporlanması - Liman, Zeynep (My University, 2005)
Bir işletmenin kurulabilmesi ve çalışmalarını sürdürebilmesi için belli bir sermayeye sahip olması gerekir. İşletme bilimi açısından sermaye, işletmenin çalışmalarını sürdürebilmesi için gerek duyduğu tüm maddesel ve maddesel olmayan varlıkların toplamı biçiminde tanımlanabilir. Bu tanıma göre, işletmenin sahip olduğu tüm maddesel (arazi, bina, makineler vb.) ve maddesel olmayan (patent hakkı, know-how vb.) varlık değerleri sermaye kavramı içerisinde değerlendirilir. Sermayenin bir bölümünü oluşturduğunu belirttiğimiz maddesel olmayan varlık değerleri entelektüel sermaye olarak da adlandırılır.Entelektüel sermaye; patentler, telif hakları, diğer entelektüel mülkiyet biçimlerinden daha kapsamlıdır. Bir işletmenin bilgi, tecrübe, ilişki, süreçler, keşifler, pazar durumu ve toplum etkisinin toplamı ve sinerjisidir. Entelektüel sermaye 3 unsurdan oluşmaktadır. Bunlar insan sermayesi, yapısal sermaye ve müşteri sermayesidir. İnsan Sermayesi beceri, yaratıcılık, çalışma şekilleri, algılama gibi insana bağlı özelliklerden oluşur.Yapısal Sermaye işletmeye ait varlıklar, sistemler, süreçler, veri tabanları, değerler, kültürden oluşur.Müşteri sermayesi, müşteri ile dış ilişkiler, talep edenler,ortaklar, düzenleyiciler vb.den oluşur. Bu unsurlar, geleneksel sermaye unsurları ile birleşmekte ve birbirlerini etkilemektedir. Entelektüel sermayenin, veya başka bir deyişle maddi olmayan varlıkların yönetimi, Bilgi Yönetiminden daha geniş bir konsepte sahiptir. Bu konsept, entelektüel sermaye olarak sınıflandırılabilecek varlıkların tespit edilmesini, bu varlıkların işletmenin geçmişteki ve gelecekteki değeri ile olan bağlantılarının analizini, değerlerini ölçmeyi, onları geliştirecek faaliyetlerin neler olduğunu belirlemeyi ve bu faaliyetlerin etkin bir biçimde yerine getirilmesini kapsar. Entelektüel sermayenin ölçülmesinde kullanılan yöntemler, bir işletmenin birikim varlıklarının saptanması, bunları değerlendirmesi ve performans arttırma amacı ile kullanmasını hedeflemektedir. İşletmenin oluşturacağı entelektüel sermaye grubu tarafından dönemsel olarak hesaplanmakta ve rekabet aracı olarak kullanılmaktadır. An enterprise must have a capital in order to be build and continue its operations. Capital, according to the bussines administration, can be defined as the total of all the temporal and non-temporal assets that the enterprise needs in order to continue its operations. To this definition, all of the temporal (land, building, machines etc.) and non-temporal (patent right, know-how etc.) assets are assesed in the notion of capital. Non-temporal capital, we indicated as a part of the capital, is also called as intellectual capital. Intellectual capital is more extensive than patents, copyrights and other intellectual property types. It is the total knowledge, experience, relations, processes, discoveries, market condition and community prestige and sinergy. Intellectual capital is composed of 3 factors. These are human capital, structural capital and customer capital. Human Capital consists of human based features such as skill, creativity, working types, perception. Structural Capital consists of company estates, systems, processes, data bases, values, culture. Customer Capital consists of external affairs with customers, demanders, partners, editors etc. These factors, gather with traditional capital factors and they effect each other. Intellectual capital, in other words managment of non-temporal assets has a wider concept than Infırmation Management. This concept consist of determination of assets that can be classified as intellectual capital, analysis of the links between the value of the company in the past and the future and these assets, measuring the values, determining the operations which will improve them and an effective practise of these operations. The methods used in measurement of intellectual capital aims the usage, with the purpose of determining the depot assets of a company, assesment of these and performance improvement. It is calculated periodicaly by an intellectual capital group formed by the company and is used as a competition ins
Keywords: Entellektüel Sermaye; Finansal Raporlama