Polipropilen/haşhaş sapı (papaver somniferum) polimer kompozitinin fiziksel özelliklerine MAPP’nin etkisi - TAŞDEMİR, MÜNİR (My University, 2024)
Bu çalışmada; NAFILean-PF2 555 (%20 kenevir katkılı PP) ticari ismi ile üretilen polipropilene (PP), %20 oranında haşhaş sapları (HH) katılarak bir polimer kompoziti üretilmiştir. Polipropilen ve haşhaş sapları arasındaki arayüzey yapışmasını sağlamak için uyumlaştırıcı olarak maleik anhidrit aşılı polipropilen (MAPP), %5-10 ve 15 oranlarında katılarak çift vidalı ekstruderde karıştırılmış ve granül haline getirilmiştir. Ekstrüzyon makinesinde elde edilen granüller kurutulmuş ve enjeksiyon makinesinde standartlara uygun olacak şekilde test numuneleri basılmıştır. Elde edilen polimer kompozitinin fiziksel özelliklerinin belirlenmesi için yoğunluk, erime akış indeksi, nem emme miktarı, vicat yumuşama sıcaklığı ve ısıl çarpılma sıcaklığı (HDT) testleri yapılmıştır. Ayrıca kenevir ve haşhaş saplarının matris içerisindeki dağılımları taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile belirlenmiştir. Analizler sonucunda %20 kenevir katkılı PP (NAFILean-PF2 555) içerisinde haşhaş ve MAPP ilavesiyle; yoğunluk, erime akış indeksi, nem emme miktarı, vicat yumuşama sıcaklığı ve ısıl çarpılma sıcaklığı değerlerinin nasıl değiştiği belirlenmiştir. SEM inceleme sonucu kenevir ve haşhaş partiküllerinin homojen olarak dağıldığı belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Polipropilen; Kenevir; Haşhaş sapı; Fiziksel özellikler; Kompozit malzeme.

In this study; A polymer composite was produced by adding 20% poppy stalks to the polypropylene (PP) produced under the trade name NAFILean-PF2 555 (20% hemp added PP). To ensure the adhesion of polypropylene and poppy stalks, maleic anhydride grafted polypropylene (MAPP) was added as a compatibility agent at the rates of 5-10 and 15%, mixed in a twin-screw extruder and turned into granules. The granules obtained in the extrusion machine were dried and test samples were molded in the injection molding machine in accordance with the standards. Density, melt flow index, moisture absorption amount, vicat softening temperature and thermal distortion temperature (HDT) tests were carried out to determine the physical properties of the obtained polymer composite. In addition, the distribution of hemp and poppy stalks in the matrix was determined by scanning electron microscopy (SEM). As a result of the analysis, with the addition of poppy and MAPP in 20% hemp-containing PP (NAFILean-PF2 555); It was determined how the density, melt flow index, moisture absorption amount, vicat softening temperature and thermal distortion temperature values changed. As a result of SEM examination, it was determined that hemp and poppy particles were distributed homogeneously Keywords: Polypropylene; Hemp; Poppy Stalk; Physically properties; Composite material
Effect of MAPP on the Physical Properties of Polypropylene/Poppy Stalks (Papaver Somniferum) Polymer Composite
Keywords: Polipropilen; Kenevir; Haşhaş sapı; Fiziksel özellikler; Kompozit malzeme; Polypropylene; Hemp; Poppy Stalk; Physically properties; Composite material