Yeni asır ve anadolu gazetelerinde İzmir (1929-1939) - Aydıncak, Hilal (My University, 2011)
Türkiye’nin bugün üçüncü büyük şehri olan İzmir, Ege Bölgesi’nde yolların kesiştiği bir noktada bulunması dolayısıyla yüzyıllar boyunca önemli ticaret ve kültür merkezlerinden biri olmuş, çağlar boyunca önemini kaybetmemiştir. İzmir, iklimi, limanı ve geniş verimli topraklarıyla ayrı bir öneme sahiptir. Bünyesinde barındırdığı bütün bu özellikler nedeniyle sayısız istilalara uğramış, ancak Türkler buradaki varlıklarını koruyabilmişlerdir. İzmir, I. Dünya Savaşı’ndan sonra 18 Ocak 1919 tarihinde gerçekleşen Paris Barış Konferansında alınan karar üzerine 15 Mayıs 1919’da Yunanistan tarafından işgale uğramıştır. Bu işgal, halkın büyük direnci ve Mustafa Kemal Atatürk’ün engin askerlik ve liderlik yeteneği sayesinde 9 Eylül 1922 tarihinde son bulmuş, Türkler Kurtuluş Savaşı’ndan zaferle çıkmış, İzmir’deki Yunan istilası sonlanmıştır. İzmir’in 9 Eylül 1922 yılında işgalden kurtuluşundan hemen sonra 13 Eylül 1922’de İzmir’de büyük bir yangın baş göstermiş, yangın İzmir’in büyük bir kısmının tahrip olmasına neden olmuştur. Tez konum içerisinde yer alan 1929-1939 arası dönemde İzmir’de yangın alanından kurtulmak için çözüm yolları aranmıştır. 1929-1939 yılları arasında Türkiye, bir yandan 1929 dünya iktisadi buhranının etkilerini en aza indirmeye çalışmış, diğer yandan bu dönem içerisinde dünyada baş gösteren siyasi gerginlik, Türkiye’nin içe kapalı bir ekonomi uygulamasına neden olmuştur. 1929-1939 yılları arasında İzmir, Türkiye’nin bu dönemdeki politikasından ekonomik, siyasal, sosyal, idari, sağlık ve eğitim vb. alanlarda etkilenmiştir. Buna rağmen İzmir’de imar hareketleri ve modernleşme hız kazanmış, İzmir, bugünkü görüntüsüne büyük oranda kavuşmuştur.

İzmir, the third biggest city in Turkey today, has been one of the important commercial and cultural centres for centuries thanks to its location in the junction of highways in the Aegean Region, and has kept its prominence for ages. İzmir is of great importance regarding its climate, harbour and wide fertile land. The city was invaded innumerable times due to these properties it bore, however, Turks have managed to maintain their existence here. After World War I, İzmir was invaded by Greece on 15th May 1919, based on the arbitrament made in the Paris Peace Conference. This invasion was overcome on 9th September 1922 thanks to the great public resistance of Mustafa Kemal Atatürk’s profound military and leading skills. Turks won the War of Independence and the Greek invasion in İzmir ended. Just after İzmir’s salvation from the invasion on 9 September 1922, a great fire burst in the city on 13 September 1922 and this fire caused destruction of great part of the city. In the period between 1929-1939, which my thesis covers, solutions were sought to restore the burnt area. Between the years 1929 – 1939, Turkey both struggled to minimize the impacts of the Great Depression in 1929 and political occurring this period during these years caused Turkey to apply a closed economy. During 1929 – 1939 years, İzmir was affected by Turkey’s policy in the fields of economy, politics, social, administrative, health, education etc. Nevertheless, the improvement and modernization in İzmir gain acceleration and İzmir greatly attained its current appearance.
Keywords: İzmir (Türkiye)_Tarih; Şehirler ve Kasabalar_Tarih