Kalite yönetimi yazılımları ve bir anket uygulaması - Altan, Serkan (My University, 2006)
Bu çalısma, temellerini toplam kalite yönetimi felsefesinin olusturdugu kalite yönetim sistemlerinin firmalarda uygulanmasında yeni bir bakıs açısı olan kalite sistem yönetim yazılımlarının incelenmesi ve bu yazılımların firma verimliligi üzerine etkilerinin açıklıga kavusturularak, kalite sistem yönetimi yazılımı kullanmayı düsünecek profesyonellere kaynak olusturması amacıyla olusturulmustur. Amacın belirlenmesi safhasını, konuya yönelik kavramların belirlenmesi, veri toplanması ve uygulama kısmı takip etmistir. Yapılan çalısma yedi ana bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde, konunun önemi ve amacı ile bölümler arasındaki iliskiler verilmistir. kinci bölümde, konunun ana unsuru olan kalite kavramı açıklanarak, tarihsel gelisme süreci içerisinde ilerleyisi incelenmistir.Bu bölümde özellikle kalitenin gelisim süreci vurgulanmıstır. Üçüncü bölüm ; Toplam Kalite Yönetimi’nin ve ilkelerinin , kalite yönetim sistemlerinde kullanılan TKY terimlerinin anlatıldıgı ve Toplam Kalite Yönetiminin klasik yönetime göre üstünlüklerinin açıklandıgı bölümdür.Bu bölümde aynı zamanda Toplam Kalite Yönetimi uygulamalarında yönetimin ne gibi sorumluluklara sahip oldugu anlatılmıstır. Kaliteye dayalı kurumsal kültürün gelistirilmesi, islerin ilk seferinde dogru olarak yapılmasının saglanması ve her düzeydeki personelin sürekli egitim ve ögrenme programları ile nitelik ve beceri düzeylerinin arttırılmasına yönelik kalite yönetim sistemlerinin olusturulması yine üçüncü bölümde ele alınmıstır. Toplam kalite yönetimi içindeki kalite güvence sistemleri, tasarımdan dagıtıma kadar ürün ve hizmet kalitesinin belirlenmesi ve güvence altına alınmasıdır. Dünyada en çok üzerinde durulan ISO 9000 kalite yönetim sistemleri ile kalite belgesi alma usulleri de yine bu bölümde incelenmistir. Belgelendirme süreci ve belgeye vi sahip olmanın avantajları anlatılmıstır. Dördüncü bölümde önce, bilgisayarın isletme süreçlerine kattıgı deger üzerinde durulmus , kalite kontrolde ve kalite yönetiminde bilgisayarın rolü açıklanmıstır.Kalite yazılımlarına geçmeden önce yazılımların kalitesini olusturan faktörler incelenmistir.Daha sonra kalite yönetim yazılımının ne oldugu , kapsamı ve avantajları açıklanarak bir kalite yönetim yazılımı seçerken dikkat edilmesi gereken parametreler belirtilmistir. Besinci bölümde üç adet kalite sistem yönetim yazılımı detaylı olarak incelenmistir.Her yazılımın çalısma stratejisi, modüllerinin yapısı ve sahip oldukları özellikler bütünüyle belirtilmistir. Bu yazılımların menülerinden alınan ekran görüntüleri ile yazılımların ne kadar basit kullanıcı arayüzlerine sahip oldukları gösterilmistir.Yazılımları olusturan modüller incelenirken; bu yazılımları üreten firmalardan ,daha önceden o modül ile ilgili olarak tespit etmis oldukları verimlilik artısını gösteren uygulama degerleri verilerek yazılım kullanmadan kalite yönetim sistemi yönetmek ile yazılım yoluyla kalite yönetim sistemi yönetmek arasındaki kıyaslamanın yapılabilmesi saglanmıstır. Arçelik firması kalite sistem yönetim yazılımına geçis yapmıs Türkiye’deki ilk firmalardandır ve aynı zamanda en büyügüdür. Support Yazılım Donanım ve Danısmanlık LTD. ST tarafından hazırlanmıs olan e-isoftDoc döküman yönetim yazılımını kullanan Arçelik bünyesinde yazılım kullanmanın 1 sene içerisinde firmaya sagladıgı getiriler yine besinci bölümde sunulmustur. Altıncı bölümde kalite yönetim yazılımı kullanan firmaların bu yazılımlara bakısını görmek amacıyla yapılmıs olan anket çalısmasının sonuçları ve bu sonuçlara iliskin Spss kullanılarak yapılmıs olan yorumlar yer almaktadır. Yedinci bölüm bu çalısma ile ulasılan bütün bilgi ve degerlerin yorumu olarak sunulmustur. Sonuç olarak firmalara direkt ve endirekt olarak bir çok getiri saglayarak firma verimliligini arttıran kalite sistem yönetim yazılımlarını üreten firmaların yurtdısında oldugu gibi ülkemizde de çogalması ve bu yazılımların satıs adetlerinin her geçen gün artması , yakın gelecekte tüm firmaların kalite sistem yönetim yazılımlarına yönelecegini göstermektedir.

This study is formed for the purpose of examining Quality System Management Softwares which seems to be a new point of view in the area of operating Quality Management Systems that bases on the principles of Total Quality Management and for the purpose of determining the benefits of these softwares.The phase of determining the main purpose is followed by determining the concepts of topic, data mining and implementation. This study consists of seven main chapters.In the first chapter it’s given the importance and the purpose of the topic and the relations between the chapters.The main point of our topic quality concept, is examined in chapter two including the historical development of quality. The quality development process is especially emphasized in this chapter. Chapter three is the chapter that Total Quality Management ,it’s principles and the terms that are mentioned in quality management systems which are defined in Total Quality Management are both explained.Chapter three includes a section that shows the advantages of Total Quality Management by comparing with the Classical Management Theory.In this chapter it’s also explained the responsibilities of Management in Total Quality Management implementations. Implementation of quality management systems that includes ; improving the association culture depending on quality , accomplishing targets at the first time and increasing talent and skills of personnel at each level with continues training and education programs is mentioned in chapter three.Quality assurance systems that are inside the Total Quality Management represents defining and assuring of the product and the service quality from design to distribution.ISO 9000 quality management systems and to own a quality certificate prosedures are mentioned in this chapter.Certificating proses and the advantages of owning a certificate explained detaily. In chapter four it’s mentioned the value boosting of computer in business enterprise and the role of computer in quality controlling and in quality management.Before talking on quality softwares, the parametres that effect on the quality of softwares are examined. Afterwards, the meaning of quality management software, the content of the software and the advantages are explained, then the parameters that are needed to be taken into consideration when choosing a quality management software are stated. In the fifth chapter, three quality management softwares are examined in details. Each software’s working strategies, the structures of the modules and the properties they have are entirely indicated. With the help of the screen images taken from the menus of these softwares, it is shown how easy user interfaces these softwares have.. During the examination of the modules that form the software; by giving the observation values of some processes that the software producer firms reached which show the efficiency acceleration with the implementation of the module ; the comparison of management with a quality management software and without using a software is provided. Arçelik is one of the first companies in Turkey that passed to quality system management software and it is also the biggest in this area. The benefits of using e-isoftDoc document management software which is produced by “Support Yazılım Donanım ve Danısmanlık LTD. ST”, is represented in the fifth chapter. At the sixth chapter which is the most important part of this study ,the survey results which shows the opinion of the firms for the Quality management softwares are discussed. Seventh chapter is the last chapter which combines the information and the survey results that we gained from the previous chapters. As a result, like in the foreign countries, the increase of the companies that produce quality system management softwares which increases efficienty of the companies via providing directly or indirectly gainings, and the daily increase of the selling numbers of these softwares show us that in near future all the companies will bear to quality system management software.
Keywords: Toplam Kalite Yönetimi