Ring iplikçiliğinde kopça özellikleri ile iplik özellikleri ilişkisi - Uzun, Muhammet (My University, 2007)
RİNG İPLİKÇİLİĞİNDE KOPÇA ÖZELLİKLERİ İLE İPLİK ÖZELLİKLERİ İLİŞKİSİ Yeni geliştirilmiş iplik eğirme yöntemlerine rağmen, ring eğirme işlemi tüm iplik eğirme işlemleri içinde %80’lik paya sahiptir. Ring iplikçiliğinin bu kadar yüksek oranlarda kullanılmasının nedeni üstün iplik karakteri ve üretim çeşitliliğidir. Bu çalışmada ring eğirme sisteminin en önemli elemanları olan kopça ve bileziğin iplik özelliklerine etkisi incelenmiştir. Deneysel bölümde, Flanş1 ve Flanş2 bilezik ile 160 farklı kopça kullanılarak 320 adet Ne30 ve Ne40 numara iplik kopsu üretilmiştir. Flanş1’in flanş genişliği 3.2mm, Flanş2’nin flanş genişliği 4.0mm’dir. dr ve f kesitli farklı ağırlık ve farklı kaplama türünde kopçalar kullanılmıştır. Üretilen ipliklerin fiziksel özellikleri test edilmiştir. Test edilen iplik özellikleri şunlardır; iplik numarası, bükümü, %U, tüylülük, mukavemet, uzama, Neps, kalın yer, ince yer, iplik gerginliği ve balon açısıdır. Elde edilen değerlerin istatistiksel hesaplamaları yapılarak parametreler arası etkileşim incelenmiştir. Yapılan istatistiksel hesaplar Regresyon analizi, Korelasyon analizi ve Varyans analizleridir. Sonuç bölümünde elde edilen değerler üzerinden iplik özelliklerini en iyi yönde etkileyen faktörler seçilmeye çalışılmıştır. İplik gerginliği arttığında iplik numarası ve bükümü azalır. Flanş1’in iplik gerginliği Flanş2’den fazladır. Gerginliğin artması sonucu iyileştirir. Artış Neps sayısını, iplik tüylülüğünün ve kalın yeri düşürür. . Flanş1 ile üretilen ipliklerin özellikleri Flanş2 ile üretilenlere göre daha iyi çıkmıştır. Kopça tel kesitleri iplik numaralarına göre değişiklikler göstermiştir. Kopça ağırlık artışı genel olarak iplik özelliklerini iyileştirmiştir.

THE RELATIONSHIPS BETWEEN THE RING TRAVELLER AND YARN PROPERTIES IN THE RING SPINNING PROCESS Ring-spun operation has an 80 % share in the whole yarn-spun operations in spite of newly improved yarn-spun methods. The reason for the ring spinning used at the high rate stems from its superior yarn character and production variety. In this work, the effects of ring traveller and ring over the yarn properties were examined. In the experimental section, 320 cops of Ne30 and Ne40 counts yarn were produced, using 160 different ring travellers with the Flange1 and Flange2 rings. The flange width of the Flange1 is 3.2mm, and that Flange2 is 4.0mm. Ring travellers which are dr and f wire profile of different weight and different coating types were used. The physical properties of produced yarns were tested. The properties of produced yarns are as follows; yarn count, yarn twist, %U, yarn hairiness, strength, elongation, Neps, thick places, thin places, spinning tension, and balloon angle. Interrelationships among the parameters were studied statistically using regressional, correlational and, variant analysis. The factors most effecting the properties of yarns positively are identified. Yarn twist and count decrease with increasing of spinning tension. Flange1’s spinning tension is much than Flanges2’s spinning tension. Increasing spinning tension improves yarn properties: yarn hairiness, Neps number, and thick place decrease. The properties of yarns produced with Flange1 shows better properties than those of yarns produced with Flange2. Ring traveller wire profile shows some changes according to the yarn count. The increase in ring traveler weight improved the yarn properties.
Keywords: Dokuma; İplik; Tekstil Eğitimi