Bir ilaç firmasında uygulanan eğitim programının çalışanların ekip oluşturma/ geliştirme ve örgütsel bağlılık tutumları üzerindeki etkisi - Lanacı, Sinem (My University, 2004)
İşletmelerde, başarıyı ve verimliliği artıran en önemli faktörlerden biri insan faktörüdür. İşletmeler, çalışanların hızla değişen şartlara uyum sağlayabilmeleri için eğitim faaliyetlerine daha fazla kaynak ayırmaktadır. Böylece, eğitim faaliyetlerine ayrılan kaynakların etkinliği ve çalışanların iş performanslarına etkisi de üzerinde durulan önemli konulardan biri haline gelmiştir. Çalışanların, uzun yıllar aynı işyerinde çalışmaları için, işyerlerinin bazı özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bu özelliklerden bazıları; çalışanların örgüt tarafından gelişim alanlarında desteklenmesi, tüm çalışanların örgütte eşit haklara sahip olması ve örgütsel adalettir. Örgütlerin bu özelliklere sahip olması, çalışanların ekip ruhu oluşturmalarını ve örgüte bağlılıklarını artırmaktadır. Yapılan araştırmalar, çalışanların duygusal bağlılık seviyeleri ile kıdem süresi arasındaki pozitif ilişkiye dikkat çekmektedir. Dolayısıyla, işletmeler için çalışanların örgüte bağlılıklarının oluşturulması-geliştirilmesi ve kendilerini ekibin bir üyesi olarak görmeleri geliştirilmesi gereken tutumlardır. Bu çalışmanın amacı, çalışanların eğitim sonrası ekip oluşturma- geliştirme ve örgütsel bağlılık tutumlarındaki değişimi incelemektir. Bu araştırmanın ve bir çok araştırmanın da desteklediği gibi eğitim faaliyetleri, çalışanların örgüte bağlılık ve ekip oluşturma tutumlarının gelişimini sağlamaktadır. Ancak, bu tutumların gelişimi eğitim sürecinin etkinliği ile yakından ilişkilidir. Araştırmada, eğitim sonucunda ekip oluşturma ve geliştirme ile örgüte bağlılık (duygusal bağlılık) tutumlarında gelişim gözlenmiştir. Çalışanlar, eğitimlerle kendilerini geliştirme fırsatı elde etmiştir. Ayrıca, çalışanlar ekip olarak sinerjiyi yakalamışlardır.

One of the most important factors improving success and efficiency in companies is human factor. Companies spend more time and money on training in order employees to keep up with the fast developing world. For this reason, the effect of resources on training and employee's job performance become a crucial factor. In order to get longer organizational commitment, companies should support training, provide equal rights and justice in an organization. Consequently, team building and development and organizational attitudes are developed. Statistics show a positive relationship between seniorty and affective commitment. As a result, to develop organizational commitment and team building and development attitudes is crucial approach. The purpose of this survey is to investigate the changes in attitudes of team building and development and organizational commitment after training. As this survey and most other surveys support training activities provide the development of team building and development and organizational commitment attitudes. But, the development of these attitudes closely related with the training process effectiveness. In this survey, the development in team building and development and organizational commitment (affective commitment) attitudes are observed as a result of the training. Employees have the opportunity to gain and develop individual skills in trainings. In addition to this, employees create the synergy in their team.
Keywords: Hizmet İçi Eğitim